Friday, 26 December 2014

Aku Pandai...Ko Tidak!

Selembap2 polis & bomba penyelamat..
Sebodoh2 pak menteri itu & ini..
Sehampeh2 si polan tu..
Semangkok2 si polan ni..
Kurang2 diorang pulun jugak nk hntr bantuan dan misi menyelamat kt kwn2 kita kat sana tu..kan?



Tp ada kita ckp terima kasih kat diorang?
Tak perlu kot?
Kita tau ke ssh pyh si bodoh dan si lembap tu nak hntr bantuan mcm mane?


Kita kan lagi selesa maki-hamun-lembap-bodohkan org-ko salah-aku betul-puuii sana-puuii sini-edit photo-pastu forward-tah betul ke tak blkg cerita janji maki-bla bla bla..
 
Tiap kali dilanda dugaan...camtula jugak!!

Thursday, 4 December 2014

Semalam Kete Semput2 Mati Lak

Smlm lunch hour..utk kali ketiga nye dlm mggu ni kua lunch hour sbb kna balik umah..
Zarif baru recover demam mula dr hari Sabtu..sampai la Selasa..
Baik anak...si daddy lak jangkit..
Bang Z demam lagiii lamaaaa dari Zarif..mula dari Isnin membawak ke arini baru la kurang panas..

Sejak kawen ni...ni la baru first time tgk Bang Z demam teruk gitu..
Berkelubung badan siap sweater even di tghr buta..malam apetah lagi kan?
Dgn selimut..kaki sejuk..
Alhamdulillah nampak arini dah molek dah..sian encik Kambing...
Ok sempat lagi ngata...hahah

Tp macik kena jadik nurse garang la..
Tu yg asal lunch hour aje gagah balik jenguk dia kt umah..
Tapau mkn pastu paksa mkn ubat lak..
"makan..makan...kalo tak nurse gigit"
Hek elek tak garang lgsg...

Mithali aku! Hikhik..

Aah dlm mithali-mithali tuh..
Boleh tak smlm JJN aku tu meragam..
Mau 4 kali kjap idop kjap mati..ko jgn JJN..
Ko je la hrpn aku ni..

Nasib baikla setiap kali mati2 tu..aku sempat la ke tepi..so avoid traffic slow..
Hazard is on as well..ni kna la pasang awal..notify org kannn...
Syukur gak macam kebetulan pot berenti tu ada kon merah..
Pinjam org tgh repair lampu..

Tp yg jadahnye..mase boleh gerak 2nd time..
Adeh boleh lak enjin mati lagik kali ke3..betul2 dpn traffic light tmn merdeka tuh..
Tp masih on hazard lamp la..
Ni msti isu relay lagik ni..
Tadi dah tekan2 fuse tuh...tu yg idop kjap..
Boleh tak mase ni ada sorg bahlul boleh pekik kat aku..
"hoiii pasang hazard la lain kali"

Bang...aku sebenarnye kan...sian sgt kat ko bang..
Nmpk badan sihat tubuh badan..tp malangnye..ko BUTA..
Tah caner tah org buta ni boleh dpt lessen bwk keter tah?

Yg lip lap lip lak kat kete aku tu ape?
Lampu dada Otromen ke??

Susah ada manusia ter'buta' sgt ni..
Ko tah2 esok kalo keter ko yg mati..
Aku gerenti ko pon tak mampu nak idopkan balik enjin keter macam aku kan?
Kan kan? Hoh sampai riak lak aku..

Mmg spjg 4 kali mati tu..xde sorg hamba Allah pon tlg..
Ada sorg uncle Cina ngn pacik Melayu..derang dua turun motor..
Tlg tolak kete aku ke tepi biar org boleh lalu kt simpang tu..
Tp pastu derang pon blah..
Aku say thx pon main pekik2 je sbb laju nau derang blah..

Ape pon, berjaya aje aku idopkan kete sdiri..
Main tukar2 fius..cabut fius hon, masuk kt tempat fius enjin yg terbako tuh..
Start...vrooommm ok..

Dah ok tu..kita balik umah dulu laaa...mkn nasik..
Lapar ok..duk seksi tgh panas tukar relay..

Dah knyg perut..baru kita hayak Bang Z cr spare part...

Bl kete meragam cmni..mcm bagus lak pelajaran yg ayah ajo byk kali tuh..
So even kita pompan sesorg...still mampu handle bg idop kerete..
Takat tuka tayar pon aku dah lepas..sbb penah terkena sesorg gak kt hiway dlm gelap...
Uwaaaaa...

So ladies out there...jgn berhrp pada org sgt ye..
Gagah2 kan la diri sdiri buat..
Sbb belum tentu mase dlm kesusahan gini..
Ada yg sudi membantu..

Kalo dapek yg membantu cam aku kena kt hiway tu..
Siap berjiwang nak ajak kawen..
Seram pulak!!!!

Friday, 28 November 2014

Zarif Dpt Ogawa Baru

Ogawa baru la sgt kan??

2 mggu lps at last beli lah jugak Ogawa kecik utk si Zarif ni..
Ogawa lama dia dah cukup2 badan aje..
Yo yo orr je tulis baby carrier boleh tampung smpi 20kg..tp aku rs yg 20kg baby halus2 kot..
Kalo cam si Zarif ni..yg skrg ni dah 9.5kg pon...asal pegi sepital aje..manjang la doc or nurse asik sebut dah setahun yer?
Skrg ni baby carrier dia dah balut cantik punye dgn plastik..SIMPAN...utk kegunaan adik Zarif plak..hoho..

Zarif baru 10bulan ini bulan..
Sekejap je..dah nak setahun dah nak...
Tak pueh mummy gomol2..terpkse gomol bapak dia kang..errkk???

Brand utk baby/infant/toddler car seat ni mmg byk..
Yg mahal..yg less mahal..macam2 brand ada..
Up to parent utk beli..ikut keperluan dan kemampuan..

Kitorg beli brand Sweet Cherry..
Harga semasa beli tggl RM199 sempena diskaun AEON Jusco (ada event ape lupa)..
Original price was RM399..berbaloi..

Asalnye nk rembat the same brand tp agak latest design...nmpk mcm design F1 car..harga sama..
Tp lps godeh2..kami pilih yg kami beli ni..sbb cushy lagi..

Punyer la seronok si Zarif dpt Ogawa baru kan...?

Even kitorg beli yg agak murah tp xpe, at least kita mula dgn murah..mudah2an akan upgrade yg even better...yg penting safety anak diutamakan...
Org kata malang mmg tak terbau-bau...


Yaaaaaaa....
 
 
Nmp x? Sy tak mcm budak 10bln kan?
 
 
Ni Ogawa carrier lama yg dah bungkus tu..sempit dah...tak padan ngn size Zarif yg montel tuh..
 
 
Mggu sudah kitorg balik Kluang...lama no x balik kg..
Kebetulan car seat baru dah ada..
Alhamdulillah Zarif ok je duk dlm tu..
Buh selimut elok2...kebetulan ujan lak otw back tu..
Pastu hari pon dah gelap...
Arrr sedang elok la tu...
Tak yah lama...baru je masuk hiway...Zarif pon dah sampai ke lala land..
Berjaya...(Mummy pon tumpang ke lala land sekalik..nasibla daddy ko layan mata drive sesorg)
 
Awal bln dpn nk balik kg Loq Staq lak..
Meh try lama mana Zarif boleh tahan dlm tu..
Msti dia pon rimas2 tak boleh guling2...
Takpe, nant kat RnR kita kasik can keluar okeh...

 

Friday, 21 November 2014

Peragut

2 hr lps.
Elok je masuk parking dpn kedai Sup Lembu Tangkak.
Enjin pun lom sempat off.


Betul2 dpn mata.
Cubaan ragut..2 lelaki ke atas seorg pacik....

Mula2 peragut belakang cuba rentap rantai leher..tak dpt!
Eh x cukup..turun moto dan pukul kepala sambil tarik tshirt smp separuh bogel pacik tu.

Gagal dan blah.
 

Sorg mamat kedai tlg kejar.
Peragut tu berani, sempat benti kat bus stop dan toleh semula.
Nak cuba attack lagi barangkali.
Tp blah sbb baru pasan dikejar mamat kedai.

 
Korg mmg berani yer siang2 hari.
Pakkal ko xkena tangkap ms tu.
Kalo tak, tau la nasib ko sbb org awam ramai dlm kedai tgh mkn.

 
Hidup kalo nk senang sgt, mcm ni la..tau meragut aje.
Ptt la org awam mmg bantai separuh mati.


Kalo tak ko yg mati...mybe pacik mangsa tu yg mati.

Thursday, 13 November 2014

Si MCP & Umah Tmn Seri Bayan tu

Korg ingat lagi tak mamat MCP yg ejen berlagak gile tu?

Sejak la aku nyampah ngn dia kan, makinla asik nak nampak..
Selalu gitu kan? Selama x kenal ni, aku takdela pasan muka beliau ni..

Dah nama pon sama kilang kan..
Mggu yg lps dia berlagak tu jugak aku dah selisih ngan dia..
Oh member kerja shift petang la masa tu..aku lak keluar kjap ke depan lobi tu sbb nak g beli kuih talam..Haha boleh time kja lari kjap gitu..jawapnye boleh hehe..

Takat motor plate MCP tu toksah katala...manjang nau ada nampak kat parking.
Motor dia mmg lain aturcara parking dari segala motor yg lain..aku tak carik pon ale2 bayangan MCP tu elok je tercongok depan aku..berbulu je!

Pasal umah nk jual tu..tah camana aku boleh came across iklan tu balik sbb ada ejen lain iklan kat FB..mamat ejen tu..aku bagi nama Ejen No2 la...ada lak dlm friendlist aku..

Terus wasap spt yg diarahkan dlm pic umah tu la...
Punyerla sejuk perut aku berwasap ngn org yg tggi hemah budi bahasa ni..
Siap panggil aku cik cik.."yer cik boleh..nnt kami aturkan..cik bgtau bile cik nak dtg yer"

Kalo korg pon, sure dari tanak beli terus rase nak tgk2 saje umah tu kan..
Camni la..bahasa jiwa bangsa..Nampak reflect ejen baik walaupon muka tak jumpa lagi..takpe tu belakang kira...budi bahasa aje aku dah bg 100%. Impression okeh!

Tak lama pas wasap Ejen No2, terus masuk wasap dr kwn Ejen No2..intro sikit hal umah ttg price, hantar more pictures, siap buat kira2 berapa juta duit kena standby utk downpayment, legal & duty stamp bla bla...(aku sebut juta eh? Ekzegeret la sikit)

Bagus kan? Camni la kita nak..memudahkan..ni tak..aku tanya harga, ko menyimpang jwp bab bank tak reveal harga la...tah pa pe...

Malangnya bang Z cam tadek mood lak nak usha balik umah tu..
Kensel la en Ejen..pa pe pon, tima kasih atas usaha murni anda bagi segala info kat bakal buyer..

Dah appointment sabtu ni kensel..kebetulan owner umah pon sampai Melaka lambat..
Maka? Kita nak buek ape bang wiken ni?
Main kejar2 lagi dlm umah?

Eh yg benonye motip entry aku ni sbb nak kepoci..
Sambung balik sikit..haha
Mase aku g usha bln lepas, ejen berlagak tu kata queue org buat loan ada dah...sorg manager IFX la, sorg tggu cek aje la...nk bg cash...pung pang pung pang...kira aku ni kalo apply gak..list ujunggggggg sekali la camtu...

Aik? Apesal sampai skng x terjual lagi? Apesal ada ejen baru lak ek? Aku dulu apply loan kejap aje..Takkan la manager tu tak lepas loan kot?

Ke?
Ko kena pecat eh MCP?

Eh ejen umah boleh main pecat2 ke??

Wednesday, 12 November 2014

Zarif dan Gigi

At last jejak 9mo baru la dak Zarif tumbuh gigi..gigi atas..sebatang aje dulu..

Alhamdulillah kua dah..kalo tak sebokla nenek dia menanya "dah tumbuh ke..dah tumbuhke?"

Sejak dah bergigi ni...eceh baru sebatang je kot...dah galak menokak dah..
Ke aku je x rase..selama ni tokak pakai gusi...so lembut aje..
Now tokak pakai gigi..walaupon nama gigi tu gigi susu..tp kekerasan adalah standard yer..

Haha nampak tu...seketul!
Rambut pon dah melambai2 tu..


Yg ni bang Z snap, dia kata kemain ssh nk snap bia nmpk tang gigi..
"yeke ssh...ke x reti"
Hahahaha...

Friday, 7 November 2014

Love is.....


Alamak alamak alamakkkkkk.....
Pelagi bang Z..marilah menuju bersama2..kata love?
 

Sila Gantung Signage Bang

Ini sudah kali kedua laaaa aku kena..

Selalu kalau org nk repair jamban kat public toilet or kat jamban opis..kompom2 la kena gantung signage depan pintu kan..so that kita tak masuk..betul tak?

Selain tu, sebelum ko masuk toilet tu, mestila kena pastikan takde org dulu kan..baru ko lock pintu...betul tak? Or kurang2 ko masuk sekali ngan makcik cleaner yer tak?

Ini tak..2 kali dah ok aku terkena..

Sekali..aku elok siap2 kua jamban lps membuang hajat...tudiaaa...ada brother la dlm ini jamban? tgh bizi2 godeh bag tool dia...hoih...tggu la sume pompan keluar bang...pastu baru masuk...basic kot...tah aku tercirit kuat ke..ko pasang telinga sekali ke? Pastu.."eleh minah ni ke cirit kuat tadi".. cenggitu eh?

Dua kali..arr yg ni aku elok dah cuci tangan...sekali ada brother tgh tulis ape tah kat kertas schedule cuci toilet...tanjat aku ok mase nak keringkan tgn nampak dia selenge aje diri dlm toilet pompan...adoiiii...ko boleh tak bang...jamban ni kira dah privasi tau..

Kali ketiga...arr baru tadi aku kena..punye laju turun dari tingkat atas..tangki dah penuh ni...takde nye lalu2 lift...lari ikut tangga turun terus...tolak pintu toilet...hoihhhh....nko lagi bang? Ni mamat kedua aku jumpa dlm toilet sama...pon tgh belek tool..sbb ada satu jamban tu rosak...aku lak yg masuk2 je.."eh??"... dia rilek aje..lain kali tolong la bang oii...ko pi gantung dulu signage boleh tak..takde la org masuk...dahla aku di tahap 'kronik' mase tu...terus terbantut.

Oh..kat atas aku ckp kali kedua eh kena...ok dah tiga!

Thursday, 6 November 2014

Org Nk Jadi Nanny...Ko Pun Nak Jadik Jugak...

Huihhh mendidih darah tgk video2 pengasuh bangsat yg tgh viral skrg ni..

  • Satu..video pengasuh kat ala2 taska tgh rodok mulut budak nk suap mkn ubat
  • Dua..video pengasuh indon tgh suap baby makan sambil baring, tp ko bantai2 budak tu..
  • Tiga..pic budak laki 3 taun kena ikat kaki tgn kat umah pengasuh...kantoi ngn mak budak ni sdiri..
Detail video korg carik sdiri..tak tergamak nak explain camner kejinye perbuatan pengasuh lahanat ni..

Eh knp ekk...menjadik2 lak perangai manusia pengasuh ni..?
Org lain nk ngasuh..ko pon sebok nak ngasuh gak..
Org lain penyayang..ko tu hati batu...tp berangan nk duit org..ingt nak senang la kan..? Jg budak...budak kan tak pandai melawan..kalo baby lagi tak pandai ngadu domba...kan?

Huihhhhh mendidih2 aku baca..tp frankly...video tu tgk sekerat2..itu pon sbb kat FB dia autoplay..kalo ikut aku...mmg aku tak kuasa nak klik tgk...sgt la kesian dan tak sampai hati...alangkan tertgk sikit pon aku dah berkaca2 air mata...sbb terbyg...kalo la yg kena dera tu si Zarif...ohhhhh...

Paling aku tak paham tu..kalo ko mmg terserlah takde unsur penyayang..penyabar...yg ko gagah jugak nak kja kat TASKA or offer jadik pengasuh tu pehal?

Menjaga baby atau budak baru naik ni mmgla besar dugaan..yg menangis la, yg terberak la, yg kjap2 nk dukung la...kang jatuh la..tp once ko dah accept nk jaga anak org..buatla dgn penuh AMANAH.

Baby tu anak syuga...takde salah ape..adatla budak2 kecik ada perangai..yg tua kutuk cam ko pon mcm2 perangai kan??

Teringat ada sekali aku baca blog sorg mama ni..dia anta baby umor baru lepas pantang camtu kat sebuah pusat asuhan kt Putrajaya...agak femes la pusat tu..tp yg sadisnye perangai pengasuh kat situ la..

Mama tu bayor daftar dah la mahal...last2 dpt la antar 4 ari aje..mama tu benti anta dah..tp takat 4 ari pon owner tu kemain tak tau malu mintak duit ratus2..kalo aku jadik mama tu pon aku tak sanggup anta..baby di biar kelaparan..alasannye baby taknak nyusu walhal ko pegi panaskan susu EBM tu tahap didih pastu ko sua kat baby...tak ke melecur lidah mulut? Zat rosak toksah cakapla...

Konon marah kat mama tu kan...ari last tu, masa mama tu nk check poopoo...sekali jumpa sarung tgn yg sengaja diletak dlm diaper..saje je kan perangai? Nak lebih cilakak...siap tulis belakang diaper tu "Farid Pig" ...pig ok? pig? **nama Farid tu contoh..aku tak ingat nama baby...

Sbb tu la nowadays ni ramai new parent jadik takut...aku lepas beranak pon jadik susah hati...dapat ke tak carik nanny yg baik...risau aje dpt nanny yg haram jadah cam yg kantoi kat news...yg tak kantoi tak tau laaaa...

Tapi Alhamdulillah...dipertemukan dgn Mama Liza..org senegeri...yg setakat ke hari ni elok aje menjaga Zarif...

Ape pengasuh2 yg hati busuk ni taktau ke...kalo derang jaga anak org elok2..bkn takat imbuhan gaji atau dpt duit extra...malahana dpt pahala lagi..sbb ko dah tlg didik anak org kan..mcm cikgu...even korg bkn cikgu...tp korg la yg hadap budak2 ni waktu siang...ajar ape ptt..tegah ape ptt..

Sakit jantung!

Monday, 3 November 2014

JJCM Punye Penangan...Akan Tetapiiiiiii....

Kejadian berlaku ari Jumaat lps..tanggal 31 Oct 2014.
Geng JDT sume dtg sbb Sabtu soknye tu..adalah perlawanan ahir Piala Msia antara JDT menentang Pahang..ok bukan ni tujuannye..yg beno adalah nak mengantor si adik Nyamuk ke Kl bersempena dia nk mula kja Senin nanti..

JDT kalah penalty ngn Phg..5-3 eh? Adatla bola..yg mng dpt piala..yg kalah dpt tgk piala aje..

Ok berbalik pd ari Jumaat tu..geng JDT naik JDY dah sampai Melaka..tlg fetch Zarif while aku fetch bang Z..lokasi pertemuan atas permintaan Mama..dek pengaruh JJCM...mau mkn di R***I J*** A***.

Tau sgt kedai ni..mmg lalu lalang selalu..sbb nk g Melaka Central msti lalu punye..tp xtau knp...kitorg laki bini xde feeling nk mencuba..takat masuk Giant sebelah tu rajinla..sbb Giant ada iklan beli sayur RM3 satu beg penuh..

Sampai kedai ni..geng JDT lom smpi sbb mak Beruang terbabas..menda la Beruang oiii...jln ni pon babas...

  • carik sign JJCM...ok ada gantung..so betul! Ok bang tarik meja 2 yer..
  • ayam golek byk2 yg ayah ckp..ok jumpa! Seekor RM20.
  • main menu roti john..eh terbgtau muahaha..
Yg diorder pon sampai..biar pon lambat kemain..maybe penangan JJCM sampai x menang tgn kot? Even customer x ramai..

Ayam golek...roti john...nasi goreng kampong...nasi goreng biasa...air-airan.

Oleh sbb review JJCM kemain gempak...kita pon try main menu dululaaaaa....sampai lupa snap gambo...gelojoh kan? Haha..

Taktau la..memang tak serasi ke..atau aku ni dah diperkenalkan ngn roti john jenama lain mase duduk utara dulu..yg rekabentuknye kemain lagi..rase pon wow..atau tekak aku mengada2..atau aku yg dah awal2 bias sbb slalu tegur kedai ni takde org..(byk lak atau dia kan?)..yg pasti perasaan nikmat tu takdek..yilek...belum lagi tgk sos yg cair tapi ada bubuh sehiris timun...bila cicah roti, sos tak lekat pon...alamak..terus fail! Sedih ok..aku yg sedih..owner kedai rilek je haha...

Bile tny feedback kat Mama, Ayah, Beruang, Nyamuk, Bang Z ngn Zarif..sume sependapat..rase adalah biasa2 aje..presentation pon tidak le memberangsangkan spt dlm tv. Order 2 ketul je, tp jenuh nak suruh perabis..dia tolak dia..dia tolak dia..mmmm..

Pendapat aku, sbb tajuk kedai adalah main menu, sewajarnya main menu ko tu harusla selazat habis..sampai terbawak2 dlm mimpi..silap aribulan, besok dtg nk repeat lagi..nasihat aku..mungkin owner kedai patut menambahbaikkan dan mengimprovasi menu utama dia..lagi2 sejak dah femes masuk tv ni..(kemain nasihat ok). At least bagi ada rasa laaaa...takde la aku sedih mkn...

Mungkin sbb tu kedai ni kelihatan 'sejuk' aje tiap kali aku lalu..org dtg sekali je lah...nak dtg lagi...tak kot?

Walau pon main menu gagal, ayam golek jadi penyelamat keadaan...geng2 nasi goreng 4 pinggan pon lazat...yg ni aku x tipu...enak cam kedai2 nasi goreng yg lain..seb baik sedap!!..ke tajuk kedai kasik tuka? Kedai Goreng2 Panas2...haaa baru betul.

Nmpk tak?...camne kuasa JJCM ni? Seangkatan aku bwk nk test power..sampai terkeluar persoalan..JJM ni mmg ikhlas ke review dia macam mase season 1 & 2 dulu..ke berlakon yo-yo-or je ckp sedap..."rs manis yg cukup...masin yg cukup...cukup rencah..cukup pedas..kalo penonton nak tau..arrr kna la cuba sendiri"

Dah cuba pon...

**maybe review JJCM yg lain mmg sempoi...tp 1st time kitorg nk mencuba...alamakkk fail..korg tau tak feeling dia???
** dah jom pekena coconut shake bt berendam...kompom sempoi...nasi lemak bungkus pon sgt lazat tak terperi...nanti aku share ehh..(hoh! perasannya nk jd tukang review)


Tuesday, 21 October 2014

MCP tu...

Smlm mmg ada menda lawak yg sgt menghiburkan.
Sampai ke mlm nk tdo terase2 lagi terhibur dia.
Perihal org yg kemain eksen. Aku ingatkan aku ngn Bang Z je terase dia ek gile, sekali dgn2 bapaknye Aisyah ngn si pengasuh Zarif pon terasa kemain lagi level ek dia.

Cenggini. Aku ngn Bang Z mmg la tgh usha cari umah. Kdg tu g usha tmn baru, asal ada iklan je kitorg g usha...sesambil tu ada gak tny2 mulut ke mulut ..mn tau ada kan.

Smlm ms amek Zarif kt umh Liza, si Liza pon ckpla..ada satu umh nk jual..selang sepintu dr umh nya Aisyah (Aisyah yg dpt nama hehe  walhal Aisyah baru 5bln ekeke..Liza jg Zarif, Aisyah, Zafran ngn Rayyan).

Aku pon pelagi, menarik tu..harga lak mmg murah nk banding harga umh baru yg kitorg usha...terus ngajak Bang Z..yokla singgah alang2 ni..bkn jauh pon..

Liza pon nk anta Aisyah balik..arr elok la tu, sekali jln la aku hangkut Liza anak beranak ngn si Aisyah ni...

EKSAITED. Tang harga.

Smpi dpn umh Aisyah, kitorg sume turun disambut bapaknye Aisyah. Salam pastu terusla Liza tny kan mn umh kata nk jual tu..selang sepintu aje..perghh umah not bad ok ada mini garden kt porch..tp kunci la..selain tu..ada jugak sekujur tubuh seorg mamat duk elok duduk silang kaki kt simen tepi gate umh tu.

Ok salam2 sume.

Aku ngn Liza sesambil jenguk sesambil la komen, ok gak umh, best ni..elok je sederet ngn umh Aisyah..ngn umh Rayyan...sume selorong..siap berangan lagi..nnt mak Rayyan bole kutip sorg2 budak2 ni kan..xyah kita anto..amek turn ekekeke..

Pak Aisyah: ...siapa ye?
Mamat: ..sy xde sape2..

(Eh xde sape2??..dah abes pilihan jwpn ke)

Pak Aisyah: dahtu ko duk sini knp?
Mamat: sbnrnya sy ni ejen bang..ejen tuan umah ni..
Pak Aisyah: haaaa kan ke sng ko ngaku je..ni xde sape2..aku tgk ni dah 2-3 ari duk sini, suspicious gak..kan elok ngaku aje..ni mmg ada org nk tgk umh ni haaa (tjk kat kitorg la)

Kononnye mmg dah memudahkan la ale2 ble jumpa ejen lak kt sini..kononnyaaaa...

Sekali kooooo..
Blum ape2 dah mula kerek..

"ooo kalo nk beli mmg bole deal ngn sy aje..sy ejen.."
"kja ke laki bini"
"aah.."
"swasta ke gomen"
"swasta..dua2"
"swasta ok...gomen ni lambat..(ape yg lmbt aku mls amek tau)"
"gaji dua2 kalo combine bape?"

Hamboii..sape ptt mula tny ni...aku yg nk beli umh ke..ko yg nk cari potential buyer aje?

"lom kira gaji"
ni mmg jwpn mls nk pikir honestly..
(dlm ati..takkan aku nk reveal time ni kot..ni ada liza, ada bapak Aisyah..ko x menyempat noo?)..tu blom lagi jiran sorg lagi dtg saje join..lecturer UTEM br blk kja..join salam2..ramah2..

"harga umh ni nk jual bp?"
"...sbb tu sy nk tau gaji bape dulu...kalo dh tau gaji br sy boleh buat kira2 atas kertas...tolak komitmen korg lagi, keter, utang2...lg pon sy pon mcm bank jugak..mn boleh bgtau harga2 ni.."

Bole camtu? First time aku dgr bank x reveal harga..so ejen pon cmtu...dahtu nk apply ko nk tulis bape? Singgit setengah?

Taktaula kot mmg gini cara beli umh terkini...dolu2 bank ajo yg tlg kira kadar kemampuan bikin loan...ejen xdelak gagah cmni..tp again...agaknye cara lain dah kannn?

Ok tipu...sebenarnya aku nk tulis yg bwh ni...hahaha

Hek eleh..ko je la satu2 org (ejen) nk jual xmo ckp harga..mcm la aku xtau ko nk tgk bape potensi bole mark up..amek kiri kanan ikut gaji kitorg kan..sembang tu mcm aku ni first time plak membeli kna buat loan2 bank ni...

Ms ni bang Z yg ramah tanya dah diam..pak Aisyah pon dah diam..anak memasing je yg x diam lg...

"skng ni umh ni lom kosong...sy xde kunci, so xle masuk..kalo nk tgk umah..ada satu lg umh kt Tmn xxxx..yg tu kosong, anytime ble masuk tgk"
"ooo umh tmn tu xyh...yg fasa 1 kan? tu mmgla org sibuk nk jual...sbb ngadap jirat sebesar alam"
(aku masih lg soal jwp la..even dlm hati x kuasa ok)

Anak2 liza..time ni kan..derang main2 beskal dpn umh tu...lari2 anak...
SEKALIIIIIII...

"ohhhh dikkk baik2 tu...jatuh kang...MCP tu ok!!!!!"..tone agak bernada ok..

Serentak sume pusing...MCP????

Ohhhh motor kau..yg kaler biru tu..plate MCP...baru rembat la ekk?
Ya Allah..siap sound mcm la bdk2 tu bole jatuhkan pon moto baru ko tu..
Series ms ni dh mula annoying...kalo level eksen tu bole convert into RM..aku rs dah ada dlm RM40-50k le camtu...kaya!...kaya tang eksen..

Pastu ada ati lagi dia sambung..
" umh ni dah ada org minat dah...ada sorg Manager DS Infineon..dia tgh tggu loan approve..pastu ada satu lg nk jugak...dia nk beli cash tp dia tgh gigih la nk tunaikan cek dia..sy tggu aje sape cpt dulu dia dptla umh ni"

Last2 mmg nyampah nk continue dgr..tone suara kerek x berubah dr mula smpi ke sudah..
Bang Z ajak balik sbb Zarif dah rengek..buat alasan sbb mls dah pon..

"so cmne? berminat x?"
Bang Z terus end the conversation...xpela..x minat...

En ejen oooooiiiii...
Org kalau nk beli dadah pon dik..dia kna tau harga dulu...tadek main rembat cmtu aje..ko beli kuih kat pasar pon ko tanya kan...kak, kuih ni kira camne? ooo 40sen sebijik...arrr sy nk 2 hinggit...ada ke akak tu tnya ko balik...bape hinggit ko bwk ke pasar ni?...ooo ko bwk RM10 ye...camtu akak jual sebijik singgit...
(tak kesah la analogy ni sepadan ke x...hahaha)

X sampai 3 tapak away...bapak Aisyah dah terus hangin...gila belagak hokey ejen ni....org tny harga baik2 tunjuk kerek...dahla kita ni berdiri..ko bole duk silang kaki duduk ...mmgla ko tgh tggu owner umh smpi...tp bole aje sembang berdiri kan? eee geram tol aku mamat ni...org cmni kita ajar aje...bla bla...byk lagi la bapak Aisyah bebelkan...

Bapak Aisyah bkn xtau pon bape harga jual..tp ye la kan..tu harga owner letak...harga ejen tahla..

Aku rs mamat ni mmg tgh pulun nk mark up abes2..tu kemain berahsia noo..

Blahlaaa...x kempunan..byk umh lain..

Nak lagi besttttt...oh mmg best pon..
Mamat ni kja sama ngn aku!
Kt block 4..sama segment okeh!
(part time ejen kot!)
Ke tgh daydream...mark up tggi sikit..bole resign pasni kja..

Belagak sgt MCP kau  kan?
Satu company je kita kan?

..MCP eh? Siap aku jumpa esok..





Monday, 20 October 2014

Kampung Sungai Derhaka

Perghhh derhaka ok!! Tah ape la salah si sungai ni...ke sape tah yg antagonis sgt tahap derhaka sampai kena sumpah si sungai ni...
BTW, sungai Derhaka ni mmg ujud yer..kat Kuala Terengganu..ujud dlm tahun 1864..

Mase tu tgh bc paper psal satu kg tgh buat project fertigasi..antara projek fertigasi tu adalah pertanian rockmelon 8k polibeg ngan timun batang 2k polibeg..eh apesal menyimpang ke fertigasi pulak ni?

Ok patah balik..
Persoalannya? Nape la derhaka beno?

Summary kisah..
Alkisahnye pensejarahan dr mulut ke mulut spt yg diceritakan oleh Ketua JKKK Kg Sg Derhaka, Mat Zain Embong (ok pacik Mat Zain ni pon ujud yer sbb dia yg citer)..

Dolu2 ekonomi utama org kg ni ialah bersawah..bila dah bersawah tu kompomla kna ada air parit kan? utk mengairi kwsn sawah..kang kontang lak..bile kontang kering..camne la padi nk tumboh...nanti padi x jadik, mn nk jual beras ye x..nk mkn nasik pon beras tadek..(aah jauh dah ko kona baring weiii...)

Balik pd si air parit ni..
Si air parit ni kan last2 nanti mestila mengalir sambung ke sungai besar/ibu sungai...kt kg ni nama sungai ibu ni Sungai Ibai...
Nk dijadikkan cerita...punye si parit ni mengalir ter-la-amat deras..sampaikan boleh terhasil gelombang ombak cinta yg tidak bertepi lagi dia punye power tu..

Ikut pemerhatian org tua2..kiranya si parit dr air sawah ni..punyela deras smpi lawan si sungai ibu..macam ko derhaka la kat org tua gitu..ko tu perparitan baru, makanya ko kenala slow steady..biar si sungai deras takper..ni tak..lawan tokey...
Maka dari situ la mula la org kg panggil si parit ni derhaka..pakkal la si parit ni x reti menjawap kan...

Sian si parit ni kan..perasaan tadek..ale2 kena gak derhaka tu kt btg idong..tu alang2 baru si parit..cuba kalo org yg derhaka? Si Mat kuang ajo ngn mak dia...jadikla ko si Mat Derhaka smpi skrg...40 org sebut kt kg  tu...derhaka sungguh la nko...eee selisih la plak..

Nmpk tu..kalo nak sgt derhaka...cubala!!

Tambah pacik Mat Zain lagi (ewah macam la ko interview live ek)..
Derang takde terpikir nak ubah nama derhaka tu even nmpk macam bunyik x elok..
Biar aje la nama tu kekal..Kg Sg Derhaka..lagipon dlm sejarah ni sikit pon takde melibatkan sebarang lagenda budak derhaka...so no hal.

Arr parit citer di atas ni bknla seperti parit zmn skrg yer..yg penuh dgn isik sampah bagai..parit zmn dulu ni siap  ko ble buat mandi manda basuh kain segala..suci bersih dr segala najis..sama cam parit dpn umh arwah nenek tiri aku kt kg pt seri mendapat..nama je parit..tp dlm tu ada rumput bagai..jernih..cuma x dlm..aku siap pernah tersepit kaki mase br 4 taun kt titi atas parit tu (ko bygkan cam kaki termasuk lobang la)..punye jerit cam nk masuk gaung...walhal parit tu tenggelam buku lali ko pun tak...muahahah..

Aku dolu kecik2 duk umah kuarga kat Jalan Sawi..

Thursday, 16 October 2014

Hari Raya Aidiladha 2014 kt Loq Jangguih

Alhamdulillah dah slmt buat Akikah utk dak Zarif kt kg..

Sehari before ry, mama suh masak gulai dgg..mula2 x phm jugak apekah konsepnye bentuk gulai tu (tp x tny..tny adik ipar je)..

"Dik..org utara nye gulai ni kari dia jenis cair2 tu ek?"
"Aah..tp adik pon xtau"
(Cehhh)
"xpe..k teh buat style k teh eh"
Upenye..mama nk suh buat bg kering2 gak kari tu, nk buat cicah ketupat palas..
Ohhhh...kalo mama kabor nk rendang, lg senang hati menantu mama ni bikin kan..
Seb bek kari kering ada kuah sikit tu lazat hingga menjilat jejari..

Bkn tu aje menu lauk ok..
Dtg k chik bwk kan tupat palas...kemain byk..disertai ngn berbyk2 serunding ikan..
Toksah ckpla dia nye manis, masin, lemak dia..berlemak2 kat babat aku ni haa..

Mula dr smp kg pg sabtu tu, membawak ke ari  nk balik..MAKAN aje kja nye..x benti..
Smpi sakit gigi..(eh btul sakit wei)..sakit yg bile kita cam nk ketap gigi or kunyah tu dia sakit..smlm test nk kunyah jagung bako masih sakit2..mkn mnda lembut cam kuih lopez tak sakit lak..
Teori aku..sbb byk nau mkn dgg kan, pastu ada yg terselit kt celah gg..tu yg dtg sakit tu..
Even aku gosok gg..(bkn sbb x gosok ke tu yg dgg tu elok je membasi kt celah gg ko, elok nau la nk bekap diri)..

Kesimpulannya: Nmpk nau time ry ni mentekedarah x ingat2...mn taknye smpi sakit gg ko tu..

Ape pon, ry haji first kt Kedah...feeling xdela gempak nau..dolu zmn dara dah merasa x blk jhr..maka, level sedih tu biasa2 aje...

Level mkn je yg menjadik2..

ni je satu2nye pic ada sebelum bateri kong..
ni namanye sessi Abah ajor niat akikah kt bang Z...
lembu yg terbabit tu yg kaler itam tu...nmpk sipi2 montot aje yer..


Thursday, 2 October 2014

20 sen

RON95 & Diesel Naik 20 sen Lagi

Berkuatkuasa arini 2 Oct 2014.
RON95 dah jd RM2.30

Dah x kuasa dah aku nk mencarut..apelagi nk beratur mlm2 semata2 nk isik full time harga still RM2.10..bkn thn setahunnnn pon...

Korg yg berkenaan..satu je aku nk tny..
Korg ni mmg x reti buat kja ehhh??
Asik reti kurangkan subsidi x sudah..
Pastu asikla gagah nak naikkan BR1M x sudah..
Bile nk sudah tah citer naik ni??

Menurut KPDNKK ehhhh...menurut je la ko!!!!

"Sehubungan itu, salah satu langkah yang akan diambil oleh kerajaan adalah untuk menaikkan kadar pemberian BR1M (Bantuan Rakyat 1Malaysia) yang akan diumumkan dalam Bajet 2015," menurut KPDNKK.

Antara langkah-langkah lain dipertimbangkan untuk meringankan beban rakyat, termasuk:

Meneruskan bantuan persekolahan, subsidi harga rumah serta insentif percukaian.
Memastikan barangan keperluan harian dijual pada harga berpatutan dan mengambil tindakan tegas ke atas golongan yang mengaut keuntungan berlebihan.

(Hoh geli ok dgr segala langkah longlai ni)

Aku bkn dpt BR1M pon..
MELUAT!!

TRAGEDI OKTOBERRRRRRR!!!

Wednesday, 1 October 2014

SSC (Soft Structured Carrier) Jumpsac Orbit

One word...BERBALOI!

Ni 2nd baby gear aku beli; yg first beli baby wrap brand Hana (jenis bamboo stretch) dan yg 2nd beli SSC brand Jumpsac (local made). Yg x formal kalo kt umh aku bedal kain batik lps samada kendong sisi (hip) atau back carry.

Alhamdulillah kedua2 (ketiga2) jenis carrier ni kena elok ngn body dan Zarif pun selesa.
Yg penting, bang Z pon suke dan comfy utk gendong anak in public.
Sng mommy nk ngadap sesambil kirai brg nk shopping kang hehe.

Ok msti ramai nk tau harga kan?

Hana Baby Wrap - RM240++ ke RM270++..sorry lupa exact price..beli dr www.HunnyChamp.com or ble jugak dptkan dr FB Hana Baby Wrap Malaysia.

SSC Jumpsac - RM339 x masuk postage. Beli dr website JumpSacbaby.com atau bole beli dr authorised dealer atau kalo rajin..ble terjah Fabulous Mom outlet yg byk kt Malaysia ni..lagi best sbb ble try test cuba before beli..ameik feel org kata..

Utk mommy2 di luar sana..ms kita dh decide nk ber'baby wearing', pls make sure kita ada ilmu jugak yer..kalo rs xpasti, pls join any babywearing group kt FB..byk info ttg cara pemakaian, keselamatan dan carrier yg selamat ikut umo baby..nk beli carrier pon xle main acu redah je ye...sian baby..

Nmpk dr segi harga mmg agak mahal kan?
Tp iphone bapak pon mahal gak..emak duk pakai Samsung kot..keter pon buatan obersi..
Takkan kt anak xnk labur sikit kan?
x cukup duit, kita tebuk balang kuih plastic tu..buh label "tabung SSC" ye..hehe

Knp msti beli yg ORIGINAL? x kesahla ape brand skali pon..local made ke, US made ke..UK made ke..Japang ke..
  • ERGO - msti tau ape maksud ergonomic..bkn asal anak tergantung je dah ok..salah yer..make sure hip anak kita tu..ada M shape dan support "knee to knee", bkn terkepit elok2 aje support tang bibird or bebunga anak..sakit wooo kalo kita lenjan smpi berjam..baby mmg la x ckp.."mak sakit mak"...tp kita tgk pon tau sakit woo..so ensure yer, time anak duk dlm kendong tu, bontot dia duk elok atas kain, dan knee to knee support.
  • Quality kain/ring sling/buckle - kbykn brand yg slmt..btul2 slmt dah underwent certain sling test ngn buckle test..means x mudah patah/pch bl ampu beban anak..fake brand akan tibai aje pasang buckle ape pun (tu yg jd kes buckle patah n baby slipped)..jahitan strap pd fake brand pon x kemas & mudah tetas..nk tau list carrier yg so call slmt...ble masuk grup babywearing...ada byk files shared utk list brand + authorized dealer..
Ok, kalo ttibe ada org iklan cenggini..ergo carrier ori..murah2..grab now..skali tgk harga RM90...agak2 korg kan..tu ori ke fake? tgh harga pon ble bajet thp keorian dia..
Kalo nk beli yg fake ni..mmmm...mmg x rekemen la tp kalo dah xde bajet nau...toksah beli yg fake...beli aje batik lepas nun...blaja cara ikat..arr pki batik lps aje la..juta kali lg selamattttt...

Atau option, nak sgt pki carrier ori, tp bajet ciput, rerajin la bkk FSOT baby wearing grup kt FB..cuba jengah mommy2 kt situ yg duk bagi sewa, trade or jual carrier derang..mybe harga dah rendah sikit..or kadang bole buat bayo ansur2...


Bang Z ngn Zarif..pakai SSC jumpsac orbit..


Ni link tambahan for mommy to read.
http://siraplimau.com/babywearing-malaysia-gendong-bayi-baby/

Daaaaa..Wsalam.

More photos of babywearing, check entry bawah ni.
http://masriyana.blogspot.sg/2015/07/jumpsac-orbit-ssc-bila-daddy-suka.html

Tuesday, 30 September 2014

Mula Dah...(menceceh)

Dah tua2 dah ttibe br dtg royan nk tulis bagai..
Bkn ape..sbb bile duk jejauh ngn bang Z ni..lagi pulak nak hadap dak Zarif sesorg kt umh tu..
Asikla berckp dgn dinding balik...ala2 zmn anak dara dolu..
(berckp ngn dinding taper..jgn ko berckp dgn jin! Haish selisih)
Nk kata byk nau mase free pon idak le jugak..
Kain x lipat pon...gunung panti membukit dah..
Kira main curik2 mase le kjap ni..
Arr ko tgk..intro pon dah kemain menceceh..
(Lg nk bebel panggil dak Zarif mak nenek..mewaris upenye)

Tgk..bg salam pon lupe..
Hehe

Assalammualaikum wbt..

Sbg org tua yg dh agak lama kja kt kilang ni..ni kira nya aku ala2 terpanggil la nk share permulaan hidop sbg pekerja bergaji yg kadang best kadang x best ni..

Mggu lps bg training kecik kt bdk2 Booster kt opis ni..
Soklan lazim asal lps abes session aje..
"kak...increment byk x?"
Hoh tudia...lom kja lg dah tny naik gaji..bkn nk menanya ape best ke kje kilang ni?
Ape best ke challenging dia? Kak, ko kja teruk x kna marah? etc etc..
Ishh lain beno motip korg ngn motip akk kja time dulu..
Zmn dah lain ke..tp aku agree, mmg motivation yg amat bab duit ni kan?

Antara pensejarahan yg aku share (hikhik pensejarahan ok..geli!)
  • cmne mencabarnye 1st job intvw aku di bln puasa kt penang..kdg bile kita rs ssh sikit nk dpt kja, once dpt, kita akan appreciate dan syukor sesgt..
    • pjm kete org - ujn lebat - kasut kopak jd mulut buaya - xdpt bkk puasa elok - kete xle start - bateri lak kong - tggu jumper - rush kjar bas mlm tu gak..ishh
  • bile dh dpt job tu, toksah la lompat2 comp unless ko ada solid reason. Kalo x..kja la lama sikit, bg develop dulu skill ko tuh..ni baru kja x smpi setahun, br je confirm dah gatal nk lompat comp..ketahuilah olehmu, bila ko lompat cpt nau, xdenye org bc resume 1yr experience tu nmpk gempak..
  • Gaji..ok, ni cam aku pnh share kt dak2 UTEM/MMU dulu, mmg comp bsr InsyaAllah gaji agak memberangsangkan...kalo comp comel sikit, mybe rate agak rendah..yg ni pilihan atas memasing la..ikut 'kemampuan' pointer anda dan thp kompiden sekalik..ada je pointer biasa2 aje tp mampu kja kt multinational comp. Rezeki.
Pejam celik pejam celik...lama gakla upenye aku kja kilang ni..masuk tahun ni tahun ke-9 dah..total 2x lompat atas permintaan (perasan)..x lama pon..ramai aje yg lg lamaaa dr aku..

Ok kendian kang aku bg sejarah 1st job-2nd job ngn job aku skrg yer..

Daaa wsalam.