Friday, 26 December 2014

Aku Pandai...Ko Tidak!

Selembap2 polis & bomba penyelamat..
Sebodoh2 pak menteri itu & ini..
Sehampeh2 si polan tu..
Semangkok2 si polan ni..
Kurang2 diorang pulun jugak nk hntr bantuan dan misi menyelamat kt kwn2 kita kat sana tu..kan?



Tp ada kita ckp terima kasih kat diorang?
Tak perlu kot?
Kita tau ke ssh pyh si bodoh dan si lembap tu nak hntr bantuan mcm mane?


Kita kan lagi selesa maki-hamun-lembap-bodohkan org-ko salah-aku betul-puuii sana-puuii sini-edit photo-pastu forward-tah betul ke tak blkg cerita janji maki-bla bla bla..
 
Tiap kali dilanda dugaan...camtula jugak!!

Thursday, 4 December 2014

Semalam Kete Semput2 Mati Lak

Smlm lunch hour..utk kali ketiga nye dlm mggu ni kua lunch hour sbb kna balik umah..
Zarif baru recover demam mula dr hari Sabtu..sampai la Selasa..
Baik anak...si daddy lak jangkit..
Bang Z demam lagiii lamaaaa dari Zarif..mula dari Isnin membawak ke arini baru la kurang panas..

Sejak kawen ni...ni la baru first time tgk Bang Z demam teruk gitu..
Berkelubung badan siap sweater even di tghr buta..malam apetah lagi kan?
Dgn selimut..kaki sejuk..
Alhamdulillah nampak arini dah molek dah..sian encik Kambing...
Ok sempat lagi ngata...hahah

Tp macik kena jadik nurse garang la..
Tu yg asal lunch hour aje gagah balik jenguk dia kt umah..
Tapau mkn pastu paksa mkn ubat lak..
"makan..makan...kalo tak nurse gigit"
Hek elek tak garang lgsg...

Mithali aku! Hikhik..

Aah dlm mithali-mithali tuh..
Boleh tak smlm JJN aku tu meragam..
Mau 4 kali kjap idop kjap mati..ko jgn JJN..
Ko je la hrpn aku ni..

Nasib baikla setiap kali mati2 tu..aku sempat la ke tepi..so avoid traffic slow..
Hazard is on as well..ni kna la pasang awal..notify org kannn...
Syukur gak macam kebetulan pot berenti tu ada kon merah..
Pinjam org tgh repair lampu..

Tp yg jadahnye..mase boleh gerak 2nd time..
Adeh boleh lak enjin mati lagik kali ke3..betul2 dpn traffic light tmn merdeka tuh..
Tp masih on hazard lamp la..
Ni msti isu relay lagik ni..
Tadi dah tekan2 fuse tuh...tu yg idop kjap..
Boleh tak mase ni ada sorg bahlul boleh pekik kat aku..
"hoiii pasang hazard la lain kali"

Bang...aku sebenarnye kan...sian sgt kat ko bang..
Nmpk badan sihat tubuh badan..tp malangnye..ko BUTA..
Tah caner tah org buta ni boleh dpt lessen bwk keter tah?

Yg lip lap lip lak kat kete aku tu ape?
Lampu dada Otromen ke??

Susah ada manusia ter'buta' sgt ni..
Ko tah2 esok kalo keter ko yg mati..
Aku gerenti ko pon tak mampu nak idopkan balik enjin keter macam aku kan?
Kan kan? Hoh sampai riak lak aku..

Mmg spjg 4 kali mati tu..xde sorg hamba Allah pon tlg..
Ada sorg uncle Cina ngn pacik Melayu..derang dua turun motor..
Tlg tolak kete aku ke tepi biar org boleh lalu kt simpang tu..
Tp pastu derang pon blah..
Aku say thx pon main pekik2 je sbb laju nau derang blah..

Ape pon, berjaya aje aku idopkan kete sdiri..
Main tukar2 fius..cabut fius hon, masuk kt tempat fius enjin yg terbako tuh..
Start...vrooommm ok..

Dah ok tu..kita balik umah dulu laaa...mkn nasik..
Lapar ok..duk seksi tgh panas tukar relay..

Dah knyg perut..baru kita hayak Bang Z cr spare part...

Bl kete meragam cmni..mcm bagus lak pelajaran yg ayah ajo byk kali tuh..
So even kita pompan sesorg...still mampu handle bg idop kerete..
Takat tuka tayar pon aku dah lepas..sbb penah terkena sesorg gak kt hiway dlm gelap...
Uwaaaaa...

So ladies out there...jgn berhrp pada org sgt ye..
Gagah2 kan la diri sdiri buat..
Sbb belum tentu mase dlm kesusahan gini..
Ada yg sudi membantu..

Kalo dapek yg membantu cam aku kena kt hiway tu..
Siap berjiwang nak ajak kawen..
Seram pulak!!!!