Tuesday, 24 November 2015

Avillion Admiral Cove, Port Dickson - Percutian Malas. 14-15 Nov 2015.

Melaka ni panas. Alasan kan?
Eh betul..mmg panas duduk rumah..aku saspek dia pakai batu blok yg besar tu.
Sebab tu panas dia semacam.

Telefon Bang Z. Bgtau weekend tu apa jadi pun..saya taknak duduk rumah.
Nak duduk tempat aircond. Takbur betul permintaan. Haha. Tapi diluluskan.

Nak cari hotel sekitar Melaka macam kurang cabaran pulak.
Ok jom cari jauh sikit. Depan sikit je dari Umang-umang Chalet yg pergi awal new year aritu. JOM PD!

PD je pun. Kecik2 dah memang duduk PD..tak puas2 lagi nak ke PD. Aircond punya pasal.

Tapi percutian tergempar ni memang purely berkonsepkan "aku malas, aku nak aircond aje". Sampai nak cerita pun malas. Korang kena faham, sifat mak buyong awal2 1st trimester ni memang kaya dengan kemalasan aje. Ko mahapkan lah.

Bang Z sampai dr KL pun almost 10am pg Sabtu tu. Aku sehelai baju pun lom pack. Kata malas.
Pergi klinik check up dulu, balik umah...sempat lagi tidur anak beranak. Sampai ke tghr.
Dah 12tghr dah jam. Ni nak pergi PD ke tak ni? Baru 12tghr...1pm...last2 2pm. Pemalas kan?

Perjalanan mula 2.30pm lepas memujuk Zarif bangun. Anak aku pun malas jugak. 
**dah mak pemalas..ngeh.

Sampai Avillion Admiral Cove (AAC) dah 4pm. Lunch siap2 kat tepi jalan. Nasib baik makan rajin. 

Tak jauh mana Melaka ke PD ni. Kau lalu je jalan dalam. Dari Melaka ambik laluan ke ALAM (akademi laut malaysia), nyusur je ikut signboard byk. Akan passing by Desa Balqis dan Umang2 Chalet area jugak. Cuma dari arah ini, kita jumpa Teluk Kemang dulu la baru jumpa PD.

Masa dah sampai Teluk Kemang tu..hati dah girang. Dah mula nampak Primaland (dulu tak silap Tiara Beach ke ape tah)..dah nampak Lexis Hibiscus. Ngidam jugak nak duduk sini. Takat ngidam takpe..free.

Terus lagi...terus lagi...sampai lepas bulatan..tadaaaa...tu dia AAC. Ni 2nd time kami lepak sini. Taktau kenapa suke. Harga tak over sangat kot. Dan hadap laut terbentang. Nak duduk Thistle dah penuh lak. 
Ok, tu alasan sebenar. AAC je ada kosong lagi. Misi aircond kena bagi jadik.

Check in bilik...pasang aircond..pasang tv..tp tv takde suara..Zarif dah melompat girang. Aku yang pemalas dah baring siap2. Bang Z godeh remote. Gagal bunyikan suara. Buta remote kami ni. Last2 call front desk for help. Maintenance guy dtg tunjuk ada satu butang kena tekan belakang tv. Hok alok. Elok dah suara ada. 

Laki bini terbaring kemalasan...mengantuk kekenyangan. Zarif je ada energy. Dia hayak le kerusi ada 3 ketul dalam bilik tu ke hulu hilir. Janji kau bahagia nak. 

Heaven. Nikmat. Mengujakan. Sejuk yg didambakan. Tilam dan bantal empuk lagi gebu dan nyaman. Kau dah membayar RM312..kalau tak nyaman jugak...memang nak kena hempuk la kan. Ni rate aku dapat utk Straits Suite hadap laut dgn king size bed (breakfast for 2). Ada promo sempena apa aku tak amek tau. Normal price is RM324 tak silap. Booking secara online aja.

Lagi sekali...heaven...nikmat...ZZzzzzzz...

Dah petang rembang redup sikit, baru turun bawak anak mandi pool. Aku tak ikut. Malas!
Aku layan Running Man.

Sian lak anak takde gambar. Ok la aku turun. 


Bapak dia report, si Zarif tak hingin mandi pool kid. Ewah kemain. Memilih pool org tua. Tapi musykil gak...anak ke yg taknak. Aku nampak ujung pool ada minah salleh elok berbikini bagai. Walaupun minah tu lebih padan dipanggil nenek salleh. Baik ngaku Bang?


Umur belum 2 tahun. Selamba tapir je lepas taknak Bang Z pegang. Kang Mommy hantar pergi kelas swimming terus kang. Tgk pada skill dah ada sikit dah tu. Ngepak2 tangan sambil kaki kayuh2 itik. 

Aku suka pool dia sebab macam terlindung dari sinaran mentari. Dah petang camni nak sinar mentari jadah la kan. Pool kanak2 connected je dgn pool dewasa ni, cuma penuhla. Ramai betul parents dtg bercuti dgn anak kecik. Penuh baby dgn budak2. Berlaga2 mak bapak dalam tu.

Dah nak senja dah. Jom naik bilik. Kecut dah burung memasing.



Agak byk kapal duk parking kat marina ni. Tah sapa la empunya. Dapat seketul pun makcik dah syukur. Walaupun makcik tau betapa seksanya nak perabes hutang JJN dulu. Apatah lagi nak ada kapal. Insaflah!


View dari bilik. Ada 3 biji rumah agam di situ. Siap ada kapal parking depan rumah. Orang park motor...kau park kapal. Aku jamin cam sejuk je duduk rumah dia. Ye ke? Ye kot..dah bukak pintu depan nmpk air laut..bukak pintu dapur air laut...Zarif sebut...air banyakkk...

Malam tu dinner tercapai hajat malas aku utk in room dining aje. Dah elok bersiap nak keluar...sekali hujan lebat. Punya la terkepam sampai hujan pun kau tak dengar. Dah sampai lobi baru tau hujan. Elok la tu. Patah balik bilik order je lah. Zarif dah ngaruk sbb nak jalan. Tunggu makanan punya lama....order 830pm...dpt pukul 10pm lebih. Kitorang dah bergelap dah tido. Walhal order nasi goreng Cina dgn Spagetti Oglio je pun.

Dah jgn marah. Makan dgn romantiknya. Lampu pasang satu je. Anak dah lena. Nak snap pic pun tak kuasa. Keluarkan bekal sardin sekali. Nikmat jugak! Candle lite dinner versi ngantuk sambil tgk Armageddon.

Esok memasing dipaksa bangun awal. Anak bujang set jam awal. Dapatla tgk mentari pagi di ufuk timur. Perghhh. Cun.

Nak mandi pool..tp baju basah lagi. Ok kensel. Jom breakfast! Cuma laluan nak g dining hall kena rentas pool. Bahaya ni utk mata anak bujang. Kita cari laluan tikus hehe.

Breakfast biasa aja. Tak adalah se impress mana tapi cukupla mengenyangkan perut kami. Ada selection of nasi lemak, cereal, bubur nasi, mee goreng, roti/bun dan fruits.

Sambung bermalasan di bilik sampai ke tghr waktu check out.

Short gateaway..aircond pun dapat. Cuma tak dapat meronda PD waktu malam. Nak meronda waktu lepas check out...sekali Zarif dah tertidur pulak. Pun kensel. Balik la ke sarang semula. Dgn alasan PD ni dekat aja...lain kali boleh terjah lagi. Sebut terjah tu macam kan duit kau tu berkepuk je kan? :)

Takper. Sabar sikit ari je lagi. Bulan 12 nanti ada lagi satu percutian dekat. 

Kadang seronok juga tetiba dtg penyakit nak aircond aku ni. Sampaikan snap gambar pun alat 4 keping je. Jadikla.


Friday, 6 November 2015

Hutang

Tetiba rasa nak bercakap bab hutang ni.

Selalu bile berlaku kematian, nanti akan ada waris si mati tanya..
"Kalau Arwah si polan ni ada berhutang...boleh la berjumpa kami warisnya..
kalau tidak bagi pihak si Arwah, saya mohon minta halal...bla bla"

Kan?

Tapi kalau betul si mati ada berhutang dengan kita...memangla tak tergamak nak menuntut time tu jugak...tak menyempat benor. Waris dah sebut minta berjumpa waris kendian..maka...kendian lah tuntut.

Macam mana pula utk situasi waris memang sedia maklum si mati ada hutang? 
Hutang dengan Allah SWT mau pon berhutang sesama manusia...dan kita tau?
Wajip kah kita lunaskan?

Terjumpa viral di FB ada sebut..selagi hutang bertunggak...itu yg akan mengikat si mati dari bertemu Allah SWT. Hutang sesama saudara apatah lagi. Selagi ia nya belum di halalkan.

Bahaya kan hutang2 ni...dalam Surah Al Baqarah pon sebut berulang kali.

Aku ada kisah juga. Perihal hutang ni. Kami jadi waris yang tahu. Serba salah jadinya sebab nak lunaskan guna wang sendiri...keluarga sendiri pon mencungap. Sumber dari si mati tak berapa nak ada.

Hutang yg agak menggunung!

Tapi Alhamdulillah, mungkin niat waris sudah ada. Hujung kemelut, ada jalan yg Allah nampakkan. Walau pon tak banyak...tapi ada. Jadikla.

Kami lunaskan hutang dgn Allah dahulu...spt zakat, fidyah etc. Bakinya, kami cari pemiutang2 yg kami kenal dan lunaskan walaupon tidak secara penuh. Alhamdulillah byk yg sudi menghalalkan. Lega teramat bila dpt bersemuka dgn mereka dan dgr sendiri tuan punya badan menghalalkan. Rezeki yg ada jadi milik anak cucu mereka sbg saguhati atas kebaikan mereka.

Yg ini memang betul. Lega rasanya bila bab hutang dapat diselesaikan. Masih ada sikit lagi usaha nak mencari pemiutang yg lain. (Sebut pemiutang dah macam sembang akaun ko!)

Duit berbaki tu..kami belikan telekung dan Al-Quran utk diwakafkan di surau/masjid berdekatan atas nama Arwah.

2 hari lepas tu...mama ada sebut bermimpi seorang lelaki cuba mendukung Zarif..tak nampak muka sebab lelaki tu memalingkan muka. Mama ckp..

Maaf ye encik..saya ni tak biasa bagi org asing mendukung cucu saya. Mohon pulangkan.
Lelaki tu pon berpaling...muka bercahaya sambil tersenyum. Arwah dtg dlm mimpi Mama.

Kebetulan atau tanda terima kasih. Aku pun tak pasti.

Nampak mudah kan menyebut utk menuntut dari waris bab2 hutang ni...tapi tetiba rasa tanggungjawap waris tu besar yg amat. Lagi2 utk kes yg waris tau.

Al Fatihah.

Friday, 28 August 2015

Bercanda di tepian pantai...kita bersama memburu asmaaaaraaaaa...

Hehe..patutnya nak buat kumpul2 open house..
Last2 raya dah berzaman habis..tapi takpe..tuan rumah kata...lantak kan aje.
Tak Malaysian lah kalau takde open house lepas raya kan.

Tapi kali ni konsep open house kita tukar sikit. Kita BBQ. 

Ok jadi..22 Aug 2015.
Lepak rumah Wanie. Sesudah subuh masing2 dah keluar rumah dah.

Ini misi memalaskan diri...sampai aku nak cerita pun malas haha. Korang tatap je lah gambar2 ni.

Awalnya, aku yg suggest buat pagi2 buta...satu..supaya cahaya mentari belum tinggi dan kadar kegelapan kulit tak ketara. Ini penting utk salah seorang peserta BBQ yg kena menten cerah utk hari bahagia dia. Kedua...cadangnya tghr siap makan BBQ semua..aku nak cargas balik Johor.

Nampaknya, cadangan kedua tu...memang tinggal cadangan je lah. Aku salahkan Wanie. Teruk betul tuan rumah ni. Kejap lagi ko akan paham...kenapa aku cakap Wanie yg salah. :-)


Tu tuan rumah...cik Wanie..baju itam membongkok badan.
Nak berkenalan..sile buat baik dgn aku :-)

 Tujuan asal dtg pagi...sebab konon nak terjun time matahari lom tegak atas kepala.
Ale2...sampai2 je...elok carik remis dulu...
Kang kalo hitam ko salahkan remis tu yer..
Tapi aku tak tipu wei...dia macam satu ketagihan.
Ko korek...jumpa..korek jumpa..korek jumpa..tak abes2..

Lori Zarif yang terang dan jelas telah disalahgunakan.
Lagi 2 ketul mangsa terdampar tu aku taktau nasib dia.

Nyaman je kan pagi2..nampak mcm jauh ke tgh..
Tapi masa ni paras peha Bang Z je.
Masa ni tuan rumah dah bebel dah.
Korang nak mandi baik mandi skrg...kang kejap lagi air naik.
Hoii jgn melawan tuan rumah yer.
Memang betul air naik tak lama tu.
Sampai ke kawasan carigali remis tu.


Budak yg sampai kecut2 masih taknak naik darat.
Takpe hari ni je Mommy kasik can.
Sile lah hitam kan diri ko Zarif.
Supaya tona kulit kita sekata. Maksud Mommy..tona kulit Zarif jadi segelap Mommy.

Ni nama je 3 orang menggali...hasil takat suku mangkok remis pon tak penuh lagi.
Teknik failed. Korek kemain dalam..dapat la 5 ekor. Haha.

Matahari dah nak keluar dah. 3 org tu aku rasa mmg niat awal nak berniaga je aku syak.
Dah hujung2 baru nak terjun. Pastu sebok si Amirah "Kak Mas jom la jom la mandi.."
Akak ko ni dah lama lencun dah wei.

Salin baju dulu. Tu hammock rebutan ramai tu.
Aku tak dapat rasa lagi.
Bermakna besar potensi utk dtg lg. Boleh kan Wanie?

Bermula sessi menunjukkan kehebatan saka memasing.
Memang tak berhenti makaaaaaaan je.
Aku sebab lebih senior umur banding yg lain.
Maka, aku injured awal sikit.
Mak Wanie masak nasi lemak for breakfast.
Air panas 2 jenis. Aku bawak kuih beli sikit.
Selebihnya BBQ. Tukang BBQ si Aizat. 
Kakaten tukang makan. Ko nmpk je dia slim..tapi..hehe

Ni baru round 1. Lps sosej-kepak ayam-ikan bakar...
Sambung pulak jagung-keledek.
Nasi lemak dah masuk pinggan kedua.

1st class ok. Buai disediakan. 
Tapi harapan la sgt kan Zarif nak tido time umat lain melantak.
Takkan dia nak ketinggalan kan?

Sessi bermanja dgn tuan rumah.
Apesal tah aritu aku tak masuk hammock ni ekk?
Turn aku takde ke hape?

Tuan tanah terharu...sbb dia kata anak aku je yg nak kat dia.

Anak2 buah Wanie dah sampai. Nampak kan panas terik tu?
Anak aku sikit pun tak heran. Saka main dia dah sampai.

Salin baju celup balik. Nak membuas.

Kak Long Wanie pegi beli. Fresh ko. Terus letak atas bara.
Menggelitis sekor2.

Tgk pon tau melekit je kan, baik bapak baik anak.
Gambor mak tak berapa nak ada kan?
Hehe..kalau bapak dah camtu punye lekit..ko agak lekit mak dia cmne?


Dia sauk selipar aku..masuk 2nd step..selipar tu dah smpi betis dah.
Masa ni dia dah reti panas. Kalau tak..selamba dia aje pijak.
Yg org tua dah melompat2 menahan panas.
Org tua tu bapak dia lah. Bang Z hehe.

Masa ni...masing2 dah kekenyangan. Mata dah berat2.

Eh jgn tdo dulu...makan ketam pulak. 
Takpayah perisa2 apa. Bakor semata. Manis.

Pic senget malas aku nk betulkan.
Habis ketam...tu dia hasil galian pagi tadi.
Remis goreng. Nak kata goreng bukan la goreng apa pon.
Cukup bagi dia masak dan terbukak.
Remis pun satu..dah lah gali ketagih..ko makan pun ketagih.
Sbb dia kan kecik comel je kan..lagi kecik dari kepah.
Nak makan 1 tak puas..makan 2 tak puas..
Mcm kuaci ko.

Ok siap mkn remis. Tuan rumah keluarkan bantal.
Memang takde segan silu dah. Perut dah bahagia. Bantal dah ada.
Lama jugakla masing2 jadik dugong. Tuan rumah pon tak terkecuali hehe.

2nd round.
Bangun tido. Sambung melantak lagi. Nasi lemak ada. Ngap!
Ikan bakar ada. Ngap! Keledek bakar ada. Ngap!

Lepas sembahyang, the boys masuk air dulu. The ladies isik perut dulu.
Celup badan lagi. Last2 sampai lah ke petang melepak.
Layanan tuan rumah memang 1st class. Kejap2 dia bancuh air sarsi.
Kejap2 bawak ais kosong. Petang sikit bancuh sirap ais. 

Walaupun masa melepak ni, aku agak terganggu dengan sms dan call dari beberapa ketul org yg menggelabah ayam (orang kilang). Tapi, aku taknak spoilkan kenyamanan feeling bermalas kat umah Wanie. Tak sia2 aku tak pandang telefon aku.

Aizat-Zarif-Amirah-Mak Zarif-Kakaten.


Kami semua balik dengan bekal nasi lemak. Perghhh...tak tau nak komen apa.
Yg aku tau...perut terlalu gembira. Haha..tak boleh diamalkan selalu.

Terima kasih tak terhingga kat Wanie dan family. Hospitality mcm hotel.
Sampaikan masa lps mandi bersih2 badan pun...ada lagi air teh o panas menanti.

Budak yg terbawak2 feeling dlm air. 
Nanti Mommy tanya Aunty Wanie bila ada empty slot ye. 
**aku pon taktau apesal pic ni nak senget..malas carik rootcause.

Lokasi: 
Kg Permatang, Kuala Sg Baru,
Melaka.
5min drive dari Pengkalan Balak.



Monday, 3 August 2015

Makan2 Raya 2015

Rabu malam lepas (13 Syawal 1436), kudrat dan kerajinan tu ada secara tiba2. Aku pon buat la acara makan-makan kecilan sempena ada orang teringin nak datang rumah. Alang2 aku jemput sekali kwn2 kat opis terus. 

Tak ambik cuti pon tapi dengan kudrat yg ciput ni...zass zass shopping barang makan lepas kerja...zass zasss lagi...aku tumis masak masa lunch break. Hahaha...sila jangan tiru perangai tak semengah ni yer. Berkerja la anda dengan bersungguhnya yer. Barang rencah, goreng2, kopek2..semua dah buat malam sebelum tido. Sebelum subuh menumis sambal dulu. Bang Z kena kerahan tenaga kemas rumah.

Dia punya perasaan tu macam kan ko nak sambut menantu pulak. Bunyik blender pagi petang siang malam. Aku risau je jiran aku dengar. Mesti diorang duk kata...jadahnya rajin memblender siang malam...ko blender ape yg tak habes2 ntah?

Walhal masak lodeh dengan soto ayam je ponnnnn...dia punya memekak tu kalah caterer. Haha.



Ni mangsa tetamu yg paling awal sampai. Elok beno lah tu. Sampai2 patut aku jamu air dulu. Ni tak...dudukla tetamu dekat dapur aku...tolong potong ketupat segera dengan kopek/hiris jambu batu. Haha. Sian..sape suruh datang awal..dengan aku berlendir pakai baju pergi opis lagi. Tima kasih yer Farah ngan Ekin tolong itu ini..


Oleh sebab paling awal dtg, maka dapatla berposing sakan.
Dan tuan umah sempat tukor kostume.
Lepas Ekin/Farah balik, elok lepas maghrib tak lama tu, datangla batch kedua. Wani n housemate serta Cik Fatin. Lepas tu...ko jgn ckpla nak ada adegan bergambor2 yer..memang tak sempat...pok pek pok pek...rumah dah penuh...refill lauk...anak melalak...anak tetamu di mana2...aku ni kejap keluar masuk bilik...kejap terkurang seringgit..masuk lagi...amek duit...

Yg ni je lah pictures sempat snap sebelum fon flat. Snap yer...takde susun atur ikut tinggi semua takde.

Amanda..berjaya buat Zarif melalak.
Kahkah..skill tarik rambut ni penting..miahaha.

Wani ngn housemate.
Nama pon snap, maka tiada senyuman di situ.
Pandai kan anak aku pilih awek? 
Nak yg darah manis aje..
Wani on the phone ngn Ain..tunjuk arah.

Dgn Mun..laki ko nmpk sipi2 je..salah photographer.


Mama Liza dan jiran tetangga. 
Gila kerek Zarif takmo ngn Mama dia ehh.
Gambar ala2 seram..tapi nmpk x? Pandai kan dia pilih?
Elok dpt snap bape keping...terus la mati fon aku. Dpt charge balik tapi memang lupa dah nak bergambor balik. Ramai je yg takde dlm pic. 

Bhn bukti yg takde: Mommy Amanda, family Ain dan family Amy. Jiran kiri kanan..mak aihh..

Sekali gambor makanan pon langsung takde kan?? Ni je ada...post open house..baki buat breakfast..soto ahyammm..gambo lodeh hai mak lodehhh...tadek..


Tukang kemas macam biasa la kan...orang susun dia punggah..
orang susun dia punggah.

Terima kasih daun keladi utk semua geng yg sudi dtg...ada kesempatan, kita gather lagi. Salam Aidilfitri, maaf zahir batin.

Ni...ada bukti tinggalan sejarah ni. Cinderella mana punya? Ke bakal menantu aku yg punya ni? Hahaha...bakal besan, sila tuntut yer..



Tuesday, 28 July 2015

Hal Bini Nak Beranak

Sejak dua menjak ni kecoh pulak kat FB, perihal isteri nak beranak.
Ada seorang doktor OnG lelaki melayu yg amat tidak setuju dengan 'homebirth' atau 'gentlebirth'. Dia setuju yg perempuan seharusnya bersalin di hospital sahaja dan diselia hanya oleh medical certified staff. Mungkin ada yg dah baca luahan doktor ni. Aku tertau pun sbb ada org shared dan naik di wall. Aku baca jugak. Ada 3 status setakat entry ni.

Ok kita ketepikan kejap pemahaman apa benda alah 'homebirth', hospitalbirth' or 'gentlebirth' ni. Siapa yg betul, siapa yg salah.

Aku baca status tu as 'neutral' reader. Ada feeling kurang seronok.

SATU.
Status tu nampak penuh dengan kemarahan. Mungkin beliau tulis semasa tengah marah kot. Aku cuba baca setenang2 nya...tapi memang obviously tengah marah. Niat nampak dah betul sbb beliau share benda yg kita kena tahu. Cuma penggunaan perkataan dan cara sharing yang nampak sangat kau tengah marah bang. Aku berperasaan lah kan, bukan patutnya gunalah statement yg murni untuk bacaan umum. Ayat tu biarlah nampak bertenang2. Status kau tu public. Satu kampung baca. Dan kau adalah seorang doktor. Doktor kalau dalam buku atau novel...mesti tambah Tuan kat depan..Tuan Doktor yg disegani. Orang respek. Kannnn...Lainlah kalau tulis blog, contoh macam aku. Takyah nak susun ayat sangat. Aku ni bukan siapa2. Alolololo.

Yg ni aku rasa betul. Aku dulu pernah gak kena tegur, oleh former bos aku kat kilang lama. Dia tegur senyum2 lagi. Sebab aku sejujurnya ada reply satu emel kat sorang engineer module kot. 2-3 ayat aku reply. Hujung tu aku taip...HAPPY? Aku reply masa tengah marah. Reply to all lak to.

Memang nampak sangat la emosi aku kalau reply tengah marah. Buruk rupanya. Sejak tu, aku diajar supaya jangan sesekali ko reply emel ke, sms ke, waktu tengah marah. Kadang tak mean, tapi tau2 jelah tengah hangin kan...orang yg baca akan ada satu persepsi kat kau. Gila tak boleh terima teguran..gila apa meroyan minah ni..gila kerek..dan macam2 gila lagi. Jadiknya reply or tulis apa kau nak waktu ko tengah cool. Aman je. Aku kadang tulis je time amarah memuncak..tapi tak send la. Pastu re-write balik. Rajin.

Jadiknya, berbalik kat status doktor tu tadi. Dah meroyan2 marah macam tu. Kau marah ni kat mak2 yg 3 case ko kena handle tu kan? Ke kau marah kat siapa? Kat doula? Kat semua mak2 buyung dalam dunia? Nampak macam marah semua mak2 lah pada aku, sebab tak beranak kat hospital? PUKUL RATA.

Ok sambung.

DUA.
Kat atas tadi aku sebut dah. PUKUL RATA. Kalau buat kuih raya, kan kita kena aduk rata kan adunan. Pukul rata2. Baru semua kena. Haaa...macam tu la feeling aku. Status amarah tu main pukul rata.

Kau memang tak setuju kalau beranak kat rumah. Alasannya nanti ada risiko ibu-anak. Jadi macam2. Betul. Kau pun bubuh gambar 3 patients, admitted sebab komplikasi lepas homebirth. Camni Tuan Doktor, kalau nak pakai data, ok boleh tapi kau pun kena lah share data kau. Baru compare apple tu apple. Judgement kau kat sini aku rasa tak adil. Nak prove kita betul, kita pun tunjuk la data kita, statistik kita. 

Bukan aku nak kata, mak2 silalah beranak kat rumah ye. NO. Tapi, aku teringin  jugak nak tau, success rate dan fail rate beranak di hospital. Obviously memang Malaysia ni antara negara yang success rate tinggi banding negara lain. Fail rate orang memang kalau boleh nak sorok. Gila tak kan nak share kan? Kang lepas ni mana kita nak beranak. Haha. Tak payah beranak lah kot. Simpan je dalam perut.

Aku ni dah terbiasa sikit2 defect rate, good rate. Kalau fail..out of berapa? Sebab tu report orang akan tulis...3/100..2ppm. Sebab tu aku rasa doktor tu berat sebelah. Yg buruk orang dia share kemain, yg baik takde langsung...dia tambah cerita baik dia (hosp) sahaja...yg buruk lagi lah kan. Lupa...dia tengah marah masa tu.

Ok lagi.

TIGA.
Ada unsur penghinaan sikit. Doktor tu guna perkataan melabel orang seperti.

  • puak2 homebirth/gentlebirth
  • puak2 doula...kata pandai..
Ok honestly, PUAK? 

Menuduh puak2 doula ni menghasut ibu2 supaya beranak di rumah. Doula bukanlah profesional person, bukanlah certified person untuk assist proses kelahiran. Tambah doktor tu lagi, puak doula ni hanya ada diploma aje. DIPLOMA. 2 kali juga disebut diploma tu, nampak macam kan satu penekanan betapa tidak layaknya seorang doula itu dalam proses kelahiran.

Kasihan sungguh puak2 doula ini diperlekehkan. Tidak pula disebut betapa pernah puak doula ni membantu dgn jayanya seterusnya memudahkan kerja2 doktor.

Aku tidak pernah lagi ada doula. Anak pun baru seorang. Kalau di tanya pada ibu2 diluar sana, agaknya kenapa lah ada antara kita begitu menginginkan seorang doula?

Kalau aku, ini antara alasannya, walaupun aku tau, doula tidak lah sehebat para doktor yg ada sijil berkepuk...tapi aku menginginkan doula untuk:


  1. Peneman emosi - tidak semua suami "gagah" ketika kelahiran anak pertama. Kadang tu baru isteri nak meneran, si suami yg lebih dulu pengsan bagai. Harapkan suami, suami gelap mata dulu haha. Doula lah selalu jadik orang kanan paling baik boleh tolong stabilkan emosi kita. Alah, takyah tunggu masa nak beranak sgt, masa last trimester tu mmg doula lah yg byk advice mcm2..takat ni takde pulak doula ajar yg pelik2..dah macam mak2 kita jugak cara diorang ni.
  2. Memang puak doula takde sijil profesional (as claimed by doctor), tapi aku selalu dpt info detail lebih lagi pasal hal beranak ni dari doula banding dari doktor. Ini aku spesifik lah yer, doktor di KKM. Dah hujung trimester, aku giveup dan cari 3rd opinion by looking for OnG di hosp swasta dan doula. Doktor swasta korang tau lah kan macam mana servis dia. Dan doula yg tak berbayar pun sanggup jumpa aku untuk bantu mana terdaya.
  3. Mengandung dan bersalin ni patutnya jadik sesuatu yg 'beautiful' utk kita kan? Aku tak dapat rasa tu setiap kali aku ke KKM. Sumpah...penuh dgn kata yg tak seronok aku dengar. Macamkan aku mengandung ni dah jadik kesalahan besar pulak. WTH! Tapi aku dapat rasa enjoy dan feeling beautiful tu bila aku berjumpa doula dan kwn2 preggy lain yg sama2 boleh sembang hal2 preggy tanpa di marah dan dituduh yg bukan2. Korang tau kan apa yg aku nak sampaikan ni kan??
Walaupun takde ijazah mazah bagai, aku rasa lebih yakin dan emosi pun ok bila dapat belajar dari puak2 doula ni. 

Kalau kita tengok balik sampai hari ni, ada tak korang nampak puak doula ni berkoyan2 reply FB sambil sumpah seranah orang. Takde kan? Aku paling habis nampka pun, diorang cuba betulkan persepsi salah atas tugas doula. Tu pun dgn bahasa yg masih lagi murni. Kalau aku taktaulah...mau berbakul carutan kot. Ngehehe. Tgk cara jawap pun orang boleh tau peribadi seseorang tu.

Aku beranak kan Zarif di hosp dan czer. Bkn di rumah walaupun most of the time aku seek advice dari doula. Sbb apa? Sbb aku takde pulak dengar doula paksa hasut aku suruh beranak kat rumah. Aku cuma diberitahu apa hak aku sebagai ibu dan apa aku boleh buat supaya kelahiran anak aku seperti yg aku dan Bang Z idamkan. 
Even czer, aku anggap kelahiran pertama ni almost seperti yg aku nak. Rasa beautiful tu dapat! Dan semua pilihan atas pilihan kami sendiri dgn support dari doktor.

Kepada Tuan Doktor yg meroyan itu. Jangan terlalu berprasangka buruk. Jadikla seorang doktor yg positip. Tidakla semua puak doula di dunia ini seperti yg Tuan Doktor bayangkan.

Aku tunjukkan post Tuan Doktor tu pada Bang Z tanpa buat apa2 komen. Ini jawap Bang Z.

"Kalau camnilah cara doktor, tak kuasa abg nak hantar bini kat doktor super emo berlagak mcm ni...beranak kat rumah lagi baik"

Friday, 24 July 2015

Laluan Alternatif (Jalan Dalam) Dari Melaka ke Alor Star, Kedah.

Selalunya musim2 perayaan ni, hiway PLUS mesti jem tahap melekat punya.
Aku dah banyak kali terkena jugak. KECEWA!

Sebab kita bayar tol mahal kan, tapi kereta tak bergerak. Kejap masuk gear 1, kejap masuk gear 2, pastu gear 1 balik. Ni kereta aku lah yer, manual. Kereta AUTO kurang sengsara sikit.

Bila letih, teringin nak pitstop kat RnR. Nak masuk pun tak boleh. Acik RELA dah lambai2 bgtau memang tak boleh masuk dah.

Hentian sebelah pun sama. Nak masuk jamban pun berjuta manusia. Biru lah muka kau menahan yer. 

Raya tahun ni, aku tak kira, aku taknak lalu hiway.aku taknak lalu hiway! Jom lalu jalan dalam. Aku mula dari Melaka. Untuk pedoman korang yg nak ikut, boleh lah mencuba. Ada banyak aje laluan, tapi aku pilih laluan yg bawah ni. Sebab ape? Sebab tak tau hahaha. Saje nak lalu tepi2 peta semenanjung. Kalau lalu hiway, dah biasa nau lalu Rawang - Btg Berjuntai tu. Maka kali ni kita amek laluan tepi laut pulak.

BELAH SELATAN.

Batu Berendam - Alor Gajah - Seremban - Semenyih - Kajang.

Laluan ni senang, ikut aje signboard. Ni laluan sama aku guna bila nak pergi Broga Hill. Sepanjang jalan dari Alor Gajah nak masuk N9 tu...makkk aiiii...berderet orang jual lemang. Pakkal je aku dah masak lauk berbuka siap2. Selain lemang, aku nampak ramai jugak jual anak patung dgn bantal kekabu. Agak2 dalam kereta nak tido selesa, boleh lah benti beli. Area Seremban agak jem sikit lah sebab aku elok smpi Seremban dah jam 6lebih gitu, org dah balik kerja.

Azan maghrib berkumandang masa dah sampai Semenyih. Dalam 2 jam jugakla dari Melaka. Buka simple je dgn kurma dan kek marble dalam kereta dulu. Terima kasih Mama Liza (pengasuh Zarif) yg bekalkan kek marble. 

Ngap ngap ngap...burppp..target berhenti kat KL. Baru mkn besar dan sembahyang.

BELAH KL/Selangor.

Kajang - KL - Sungai Buluh - Kuala Selangor - Sekinchan - Sabak Bernam.

Perut tak lapar sgt sbb dah bedal kek marble sampai separuh bekas haha. Masuk KL baru berhenti makan. Bukan kitorang aje yg bawak turun bakul piknik...rupanya ramai lagi family lain pun buat sama jugak. Berpiknik lah kami kat hentian yang aku lupa nama dia. Tapi hentian ni tutup takde orang berniaga. Walaupun tutup tapi pak guard ada, kerusi meja, lampu dan kipas pun pasang elok.

Dah kenyang makan bekal 'roti daging lapis keju' (nak jugak bgtau kan)...sembahyang Jamak siap2. Dekat sejam berhenti...tulang bontot dah lurus..sengal dah hilang baru sambung perjalanan.

BELAH PERAK.

Sabak Bernam - Hutan Melintang - Setiawan - Pantai Remis - Terong - Changkat Jering - Bagan Serai - Parit Buntar - Butterworth.

Macam jauh je kan? Percayalah...tak pun. Sekentut2 je dah sampai next pekan. Lagi pun dah malam. Senang je cari jalan, signboard clear. Traffic pun alahai...takde gangguan langsung.

Dari Sabak Bernam ni dah dekat jam 10mlm camtu. Tapi jalan sangat meriah ok. Berderet kereta plet luar lalu. Agaknya ramai jugak yg taknak lalu hiway macam aku. Masa ni turn aku drive. Bang Z amek turn membuta kat belakang dgn Zarif.

So far laluan ok, bertemankan geng2 kereta lain. Double lane yg memudahkan, agak malas follow belakang lori (ada la lori sikit2 je), boleh la memotong. Cuma jalan hala ke Setiawan tu agak bumpy sikit...jalan tak rata. Melompat2 aku anak beranak bila langgar jalan tampal tak kemas.

Oh lagi satu aku perasan. Jalan kiri memang lah dah agak rosak, aku suspect ni angkara lori lah kan. Boleh pulak sepanjang jalan tu aku tengok lori kemain duduk lane memotong. Mentang2 la lane memotong masih cantik jalan dia. Ko kemain nak jahanam kan yer? Yg kita geng kereta ni terpaksa lah memotong guna lane kiri. Tak senonoh betul encik lori ni.

Ni nak kena bagi perhatian kat sapa ni ekk? Ok marah nampak..haha..

Kami sampai Butterworth elok dalam 4am camtu. Terusla sahur kat mapley. Disambut hujan lebat mencurah2. Lebat lah macam mana pun, berderet je orang beratur kat mamak. Termasuk kitorang. Hehe. 

BELAH UTARA.

Butterworth - Sungai Petani - Alor Star.

Subuh kat Masjid Bertam. Masa ni hujan lebat lagi. Nikmat wei tidor dalam kereta dalam hujan. Tak nak bangun je rasa. Kepala pun pening2 lalat tak tidor kan. Pakkal je Zarif dah boring menyampah dalam kereta. 8am lebih, paksa celik mata dan sambung journey yg tak sampai berapa jam aje lagi. 

Hujan masih turun, kejap lebat kejap renyai. Driver mau pun passenger asyik request berhenti kat Petronas/Shell...melepas hajat waktu sejuk. Hoii tak boleh tahan.

Pukul 10.30pagi - kitorang pun sampai lah kat Aloq Janggus. Yeay!!!!

Agak jauh sikit dari hiway dan makan masa lama sebab banyak kali berhenti buang air dan isi air. Syok jugak, agak2 haus, cari kedai 24jam..or mapley. Lepas tu bedal kek batik sekali dlm kereta. 

Perghhhhh...ko cakap...nikmat apa yg kau dustakan...bila long journey macam ni...ada bekal kek marble..ada roti daging cheese..ada kek batik  moist...

Ni baru betul..."perjalanan jauhhh tak ku rasaaaaa..."

Jumpsac Orbit SSC - Bila Daddy Suka Babywearing

Tadi buat "pic clearance"..gambar memang berjuta..ada yg memang nak simpan..ada jugak gambar merepek2..

Sekali nampak ada byk jugak collection gambo Bang Z menggendong Zarif. Gambor aku carry tak berapa nak wujud nampaknya hahaha. Doktor tak kasik. Haha alasan sangat kan? Inilah nasib si pesakit "slip disc". Nak kena jaga lama sikit pinggang Mommy ni Zarif. Untuk future adik2 Zarif jugak. Eh.

Sila lah nikmati gambar2 betapa sukanya Bang Z mengkelek anak bujang dia tu. Masih menggunakan satu2nya SSC yg kami beli - Jumpsac Orbit.


Ni masa raya tahun lepas kat Aloq Staq..meronda lepas raya.
Zarif pun baru 7bulan masa ni.

Menyusuri tepi sungai petang2..dekat Melaka Central tu..
Tempat orang dating hehe.
Jusco Ayer Keroh, Melaka. Perabis pitih kot.
Bukti pembelian tak nampak pulak. Kudus je muka anak aku.
Tu belakang tu Pirate Park Melaka. Masa ni lepas usha The Shore.
Pesta kapal Terbang ape ntah aku lupa..kat Airport Melaka.
Sampai2 majlis pesta2 dah habis dah...takper..bubur kacang free masih ada haha..

Sampai tertido haa...ni merayap kat Jusco Melaka.
Nak g terjah The Shore..happy je si Zarif kat belakang.

Bridge depan The Shore.
@ Oleole Langkawi..rembat coklat.
5am in the morning..tggu ERL from Putrajaya-KLIA2.
@Jusco Melaka..Krismas mode masa ni.
Kat Pirate Park. Pusing aje..tak kuasa nak naik.
Bukak waktu malam aje.
Panas melekit wei..Encik Lang punya pasal.
Snap sisi je mampu. Jadikla.
Tengok buaya. Kemain lagi yg belakang tu nak jenguk tgk.


  1. Senang kan? Nak berjalan carry aje..confirm anak selamat.
  2. Tak penat nak kejar. Baya Zarif ni takde istilah berjalan. LARIIII aje. Kurang kadar semput nak kejar. Kadang2 tu lepas jugakla dekat airport...tapii ko merasa la lecak ketiak yer.
  3. SSC ergo, maka tukang pakai tak rasa sakit bahu/pinggang/perut etc. Yg anak pun selesa aje.
So, mommy and daddy out there. Mohla ber'babywearing'.

ssc-soft-structured-carrier-jumpsac.html