Tuesday, 30 September 2014

Mula Dah...(menceceh)

Dah tua2 dah ttibe br dtg royan nk tulis bagai..
Bkn ape..sbb bile duk jejauh ngn bang Z ni..lagi pulak nak hadap dak Zarif sesorg kt umh tu..
Asikla berckp dgn dinding balik...ala2 zmn anak dara dolu..
(berckp ngn dinding taper..jgn ko berckp dgn jin! Haish selisih)
Nk kata byk nau mase free pon idak le jugak..
Kain x lipat pon...gunung panti membukit dah..
Kira main curik2 mase le kjap ni..
Arr ko tgk..intro pon dah kemain menceceh..
(Lg nk bebel panggil dak Zarif mak nenek..mewaris upenye)

Tgk..bg salam pon lupe..
Hehe

Assalammualaikum wbt..

Sbg org tua yg dh agak lama kja kt kilang ni..ni kira nya aku ala2 terpanggil la nk share permulaan hidop sbg pekerja bergaji yg kadang best kadang x best ni..

Mggu lps bg training kecik kt bdk2 Booster kt opis ni..
Soklan lazim asal lps abes session aje..
"kak...increment byk x?"
Hoh tudia...lom kja lg dah tny naik gaji..bkn nk menanya ape best ke kje kilang ni?
Ape best ke challenging dia? Kak, ko kja teruk x kna marah? etc etc..
Ishh lain beno motip korg ngn motip akk kja time dulu..
Zmn dah lain ke..tp aku agree, mmg motivation yg amat bab duit ni kan?

Antara pensejarahan yg aku share (hikhik pensejarahan ok..geli!)
  • cmne mencabarnye 1st job intvw aku di bln puasa kt penang..kdg bile kita rs ssh sikit nk dpt kja, once dpt, kita akan appreciate dan syukor sesgt..
    • pjm kete org - ujn lebat - kasut kopak jd mulut buaya - xdpt bkk puasa elok - kete xle start - bateri lak kong - tggu jumper - rush kjar bas mlm tu gak..ishh
  • bile dh dpt job tu, toksah la lompat2 comp unless ko ada solid reason. Kalo x..kja la lama sikit, bg develop dulu skill ko tuh..ni baru kja x smpi setahun, br je confirm dah gatal nk lompat comp..ketahuilah olehmu, bila ko lompat cpt nau, xdenye org bc resume 1yr experience tu nmpk gempak..
  • Gaji..ok, ni cam aku pnh share kt dak2 UTEM/MMU dulu, mmg comp bsr InsyaAllah gaji agak memberangsangkan...kalo comp comel sikit, mybe rate agak rendah..yg ni pilihan atas memasing la..ikut 'kemampuan' pointer anda dan thp kompiden sekalik..ada je pointer biasa2 aje tp mampu kja kt multinational comp. Rezeki.
Pejam celik pejam celik...lama gakla upenye aku kja kilang ni..masuk tahun ni tahun ke-9 dah..total 2x lompat atas permintaan (perasan)..x lama pon..ramai aje yg lg lamaaa dr aku..

Ok kendian kang aku bg sejarah 1st job-2nd job ngn job aku skrg yer..

Daaa wsalam.