Wednesday, 1 October 2014

SSC (Soft Structured Carrier) Jumpsac Orbit

One word...BERBALOI!

Ni 2nd baby gear aku beli; yg first beli baby wrap brand Hana (jenis bamboo stretch) dan yg 2nd beli SSC brand Jumpsac (local made). Yg x formal kalo kt umh aku bedal kain batik lps samada kendong sisi (hip) atau back carry.

Alhamdulillah kedua2 (ketiga2) jenis carrier ni kena elok ngn body dan Zarif pun selesa.
Yg penting, bang Z pon suke dan comfy utk gendong anak in public.
Sng mommy nk ngadap sesambil kirai brg nk shopping kang hehe.

Ok msti ramai nk tau harga kan?

Hana Baby Wrap - RM240++ ke RM270++..sorry lupa exact price..beli dr www.HunnyChamp.com or ble jugak dptkan dr FB Hana Baby Wrap Malaysia.

SSC Jumpsac - RM339 x masuk postage. Beli dr website JumpSacbaby.com atau bole beli dr authorised dealer atau kalo rajin..ble terjah Fabulous Mom outlet yg byk kt Malaysia ni..lagi best sbb ble try test cuba before beli..ameik feel org kata..

Utk mommy2 di luar sana..ms kita dh decide nk ber'baby wearing', pls make sure kita ada ilmu jugak yer..kalo rs xpasti, pls join any babywearing group kt FB..byk info ttg cara pemakaian, keselamatan dan carrier yg selamat ikut umo baby..nk beli carrier pon xle main acu redah je ye...sian baby..

Nmpk dr segi harga mmg agak mahal kan?
Tp iphone bapak pon mahal gak..emak duk pakai Samsung kot..keter pon buatan obersi..
Takkan kt anak xnk labur sikit kan?
x cukup duit, kita tebuk balang kuih plastic tu..buh label "tabung SSC" ye..hehe

Knp msti beli yg ORIGINAL? x kesahla ape brand skali pon..local made ke, US made ke..UK made ke..Japang ke..
  • ERGO - msti tau ape maksud ergonomic..bkn asal anak tergantung je dah ok..salah yer..make sure hip anak kita tu..ada M shape dan support "knee to knee", bkn terkepit elok2 aje support tang bibird or bebunga anak..sakit wooo kalo kita lenjan smpi berjam..baby mmg la x ckp.."mak sakit mak"...tp kita tgk pon tau sakit woo..so ensure yer, time anak duk dlm kendong tu, bontot dia duk elok atas kain, dan knee to knee support.
  • Quality kain/ring sling/buckle - kbykn brand yg slmt..btul2 slmt dah underwent certain sling test ngn buckle test..means x mudah patah/pch bl ampu beban anak..fake brand akan tibai aje pasang buckle ape pun (tu yg jd kes buckle patah n baby slipped)..jahitan strap pd fake brand pon x kemas & mudah tetas..nk tau list carrier yg so call slmt...ble masuk grup babywearing...ada byk files shared utk list brand + authorized dealer..
Ok, kalo ttibe ada org iklan cenggini..ergo carrier ori..murah2..grab now..skali tgk harga RM90...agak2 korg kan..tu ori ke fake? tgh harga pon ble bajet thp keorian dia..
Kalo nk beli yg fake ni..mmmm...mmg x rekemen la tp kalo dah xde bajet nau...toksah beli yg fake...beli aje batik lepas nun...blaja cara ikat..arr pki batik lps aje la..juta kali lg selamattttt...

Atau option, nak sgt pki carrier ori, tp bajet ciput, rerajin la bkk FSOT baby wearing grup kt FB..cuba jengah mommy2 kt situ yg duk bagi sewa, trade or jual carrier derang..mybe harga dah rendah sikit..or kadang bole buat bayo ansur2...


Bang Z ngn Zarif..pakai SSC jumpsac orbit..


Ni link tambahan for mommy to read.
http://siraplimau.com/babywearing-malaysia-gendong-bayi-baby/

Daaaaa..Wsalam.

More photos of babywearing, check entry bawah ni.
http://masriyana.blogspot.sg/2015/07/jumpsac-orbit-ssc-bila-daddy-suka.html

No comments:

Post a Comment