Friday, 28 November 2014

Zarif Dpt Ogawa Baru

Ogawa baru la sgt kan??

2 mggu lps at last beli lah jugak Ogawa kecik utk si Zarif ni..
Ogawa lama dia dah cukup2 badan aje..
Yo yo orr je tulis baby carrier boleh tampung smpi 20kg..tp aku rs yg 20kg baby halus2 kot..
Kalo cam si Zarif ni..yg skrg ni dah 9.5kg pon...asal pegi sepital aje..manjang la doc or nurse asik sebut dah setahun yer?
Skrg ni baby carrier dia dah balut cantik punye dgn plastik..SIMPAN...utk kegunaan adik Zarif plak..hoho..

Zarif baru 10bulan ini bulan..
Sekejap je..dah nak setahun dah nak...
Tak pueh mummy gomol2..terpkse gomol bapak dia kang..errkk???

Brand utk baby/infant/toddler car seat ni mmg byk..
Yg mahal..yg less mahal..macam2 brand ada..
Up to parent utk beli..ikut keperluan dan kemampuan..

Kitorg beli brand Sweet Cherry..
Harga semasa beli tggl RM199 sempena diskaun AEON Jusco (ada event ape lupa)..
Original price was RM399..berbaloi..

Asalnye nk rembat the same brand tp agak latest design...nmpk mcm design F1 car..harga sama..
Tp lps godeh2..kami pilih yg kami beli ni..sbb cushy lagi..

Punyer la seronok si Zarif dpt Ogawa baru kan...?

Even kitorg beli yg agak murah tp xpe, at least kita mula dgn murah..mudah2an akan upgrade yg even better...yg penting safety anak diutamakan...
Org kata malang mmg tak terbau-bau...


Yaaaaaaa....
 
 
Nmp x? Sy tak mcm budak 10bln kan?
 
 
Ni Ogawa carrier lama yg dah bungkus tu..sempit dah...tak padan ngn size Zarif yg montel tuh..
 
 
Mggu sudah kitorg balik Kluang...lama no x balik kg..
Kebetulan car seat baru dah ada..
Alhamdulillah Zarif ok je duk dlm tu..
Buh selimut elok2...kebetulan ujan lak otw back tu..
Pastu hari pon dah gelap...
Arrr sedang elok la tu...
Tak yah lama...baru je masuk hiway...Zarif pon dah sampai ke lala land..
Berjaya...(Mummy pon tumpang ke lala land sekalik..nasibla daddy ko layan mata drive sesorg)
 
Awal bln dpn nk balik kg Loq Staq lak..
Meh try lama mana Zarif boleh tahan dlm tu..
Msti dia pon rimas2 tak boleh guling2...
Takpe, nant kat RnR kita kasik can keluar okeh...

 

Friday, 21 November 2014

Peragut

2 hr lps.
Elok je masuk parking dpn kedai Sup Lembu Tangkak.
Enjin pun lom sempat off.


Betul2 dpn mata.
Cubaan ragut..2 lelaki ke atas seorg pacik....

Mula2 peragut belakang cuba rentap rantai leher..tak dpt!
Eh x cukup..turun moto dan pukul kepala sambil tarik tshirt smp separuh bogel pacik tu.

Gagal dan blah.
 

Sorg mamat kedai tlg kejar.
Peragut tu berani, sempat benti kat bus stop dan toleh semula.
Nak cuba attack lagi barangkali.
Tp blah sbb baru pasan dikejar mamat kedai.

 
Korg mmg berani yer siang2 hari.
Pakkal ko xkena tangkap ms tu.
Kalo tak, tau la nasib ko sbb org awam ramai dlm kedai tgh mkn.

 
Hidup kalo nk senang sgt, mcm ni la..tau meragut aje.
Ptt la org awam mmg bantai separuh mati.


Kalo tak ko yg mati...mybe pacik mangsa tu yg mati.

Thursday, 13 November 2014

Si MCP & Umah Tmn Seri Bayan tu

Korg ingat lagi tak mamat MCP yg ejen berlagak gile tu?

Sejak la aku nyampah ngn dia kan, makinla asik nak nampak..
Selalu gitu kan? Selama x kenal ni, aku takdela pasan muka beliau ni..

Dah nama pon sama kilang kan..
Mggu yg lps dia berlagak tu jugak aku dah selisih ngan dia..
Oh member kerja shift petang la masa tu..aku lak keluar kjap ke depan lobi tu sbb nak g beli kuih talam..Haha boleh time kja lari kjap gitu..jawapnye boleh hehe..

Takat motor plate MCP tu toksah katala...manjang nau ada nampak kat parking.
Motor dia mmg lain aturcara parking dari segala motor yg lain..aku tak carik pon ale2 bayangan MCP tu elok je tercongok depan aku..berbulu je!

Pasal umah nk jual tu..tah camana aku boleh came across iklan tu balik sbb ada ejen lain iklan kat FB..mamat ejen tu..aku bagi nama Ejen No2 la...ada lak dlm friendlist aku..

Terus wasap spt yg diarahkan dlm pic umah tu la...
Punyerla sejuk perut aku berwasap ngn org yg tggi hemah budi bahasa ni..
Siap panggil aku cik cik.."yer cik boleh..nnt kami aturkan..cik bgtau bile cik nak dtg yer"

Kalo korg pon, sure dari tanak beli terus rase nak tgk2 saje umah tu kan..
Camni la..bahasa jiwa bangsa..Nampak reflect ejen baik walaupon muka tak jumpa lagi..takpe tu belakang kira...budi bahasa aje aku dah bg 100%. Impression okeh!

Tak lama pas wasap Ejen No2, terus masuk wasap dr kwn Ejen No2..intro sikit hal umah ttg price, hantar more pictures, siap buat kira2 berapa juta duit kena standby utk downpayment, legal & duty stamp bla bla...(aku sebut juta eh? Ekzegeret la sikit)

Bagus kan? Camni la kita nak..memudahkan..ni tak..aku tanya harga, ko menyimpang jwp bab bank tak reveal harga la...tah pa pe...

Malangnya bang Z cam tadek mood lak nak usha balik umah tu..
Kensel la en Ejen..pa pe pon, tima kasih atas usaha murni anda bagi segala info kat bakal buyer..

Dah appointment sabtu ni kensel..kebetulan owner umah pon sampai Melaka lambat..
Maka? Kita nak buek ape bang wiken ni?
Main kejar2 lagi dlm umah?

Eh yg benonye motip entry aku ni sbb nak kepoci..
Sambung balik sikit..haha
Mase aku g usha bln lepas, ejen berlagak tu kata queue org buat loan ada dah...sorg manager IFX la, sorg tggu cek aje la...nk bg cash...pung pang pung pang...kira aku ni kalo apply gak..list ujunggggggg sekali la camtu...

Aik? Apesal sampai skng x terjual lagi? Apesal ada ejen baru lak ek? Aku dulu apply loan kejap aje..Takkan la manager tu tak lepas loan kot?

Ke?
Ko kena pecat eh MCP?

Eh ejen umah boleh main pecat2 ke??

Wednesday, 12 November 2014

Zarif dan Gigi

At last jejak 9mo baru la dak Zarif tumbuh gigi..gigi atas..sebatang aje dulu..

Alhamdulillah kua dah..kalo tak sebokla nenek dia menanya "dah tumbuh ke..dah tumbuhke?"

Sejak dah bergigi ni...eceh baru sebatang je kot...dah galak menokak dah..
Ke aku je x rase..selama ni tokak pakai gusi...so lembut aje..
Now tokak pakai gigi..walaupon nama gigi tu gigi susu..tp kekerasan adalah standard yer..

Haha nampak tu...seketul!
Rambut pon dah melambai2 tu..


Yg ni bang Z snap, dia kata kemain ssh nk snap bia nmpk tang gigi..
"yeke ssh...ke x reti"
Hahahaha...

Friday, 7 November 2014

Love is.....


Alamak alamak alamakkkkkk.....
Pelagi bang Z..marilah menuju bersama2..kata love?
 

Sila Gantung Signage Bang

Ini sudah kali kedua laaaa aku kena..

Selalu kalau org nk repair jamban kat public toilet or kat jamban opis..kompom2 la kena gantung signage depan pintu kan..so that kita tak masuk..betul tak?

Selain tu, sebelum ko masuk toilet tu, mestila kena pastikan takde org dulu kan..baru ko lock pintu...betul tak? Or kurang2 ko masuk sekali ngan makcik cleaner yer tak?

Ini tak..2 kali dah ok aku terkena..

Sekali..aku elok siap2 kua jamban lps membuang hajat...tudiaaa...ada brother la dlm ini jamban? tgh bizi2 godeh bag tool dia...hoih...tggu la sume pompan keluar bang...pastu baru masuk...basic kot...tah aku tercirit kuat ke..ko pasang telinga sekali ke? Pastu.."eleh minah ni ke cirit kuat tadi".. cenggitu eh?

Dua kali..arr yg ni aku elok dah cuci tangan...sekali ada brother tgh tulis ape tah kat kertas schedule cuci toilet...tanjat aku ok mase nak keringkan tgn nampak dia selenge aje diri dlm toilet pompan...adoiiii...ko boleh tak bang...jamban ni kira dah privasi tau..

Kali ketiga...arr baru tadi aku kena..punye laju turun dari tingkat atas..tangki dah penuh ni...takde nye lalu2 lift...lari ikut tangga turun terus...tolak pintu toilet...hoihhhh....nko lagi bang? Ni mamat kedua aku jumpa dlm toilet sama...pon tgh belek tool..sbb ada satu jamban tu rosak...aku lak yg masuk2 je.."eh??"... dia rilek aje..lain kali tolong la bang oii...ko pi gantung dulu signage boleh tak..takde la org masuk...dahla aku di tahap 'kronik' mase tu...terus terbantut.

Oh..kat atas aku ckp kali kedua eh kena...ok dah tiga!

Thursday, 6 November 2014

Org Nk Jadi Nanny...Ko Pun Nak Jadik Jugak...

Huihhh mendidih darah tgk video2 pengasuh bangsat yg tgh viral skrg ni..

  • Satu..video pengasuh kat ala2 taska tgh rodok mulut budak nk suap mkn ubat
  • Dua..video pengasuh indon tgh suap baby makan sambil baring, tp ko bantai2 budak tu..
  • Tiga..pic budak laki 3 taun kena ikat kaki tgn kat umah pengasuh...kantoi ngn mak budak ni sdiri..
Detail video korg carik sdiri..tak tergamak nak explain camner kejinye perbuatan pengasuh lahanat ni..

Eh knp ekk...menjadik2 lak perangai manusia pengasuh ni..?
Org lain nk ngasuh..ko pon sebok nak ngasuh gak..
Org lain penyayang..ko tu hati batu...tp berangan nk duit org..ingt nak senang la kan..? Jg budak...budak kan tak pandai melawan..kalo baby lagi tak pandai ngadu domba...kan?

Huihhhhh mendidih2 aku baca..tp frankly...video tu tgk sekerat2..itu pon sbb kat FB dia autoplay..kalo ikut aku...mmg aku tak kuasa nak klik tgk...sgt la kesian dan tak sampai hati...alangkan tertgk sikit pon aku dah berkaca2 air mata...sbb terbyg...kalo la yg kena dera tu si Zarif...ohhhhh...

Paling aku tak paham tu..kalo ko mmg terserlah takde unsur penyayang..penyabar...yg ko gagah jugak nak kja kat TASKA or offer jadik pengasuh tu pehal?

Menjaga baby atau budak baru naik ni mmgla besar dugaan..yg menangis la, yg terberak la, yg kjap2 nk dukung la...kang jatuh la..tp once ko dah accept nk jaga anak org..buatla dgn penuh AMANAH.

Baby tu anak syuga...takde salah ape..adatla budak2 kecik ada perangai..yg tua kutuk cam ko pon mcm2 perangai kan??

Teringat ada sekali aku baca blog sorg mama ni..dia anta baby umor baru lepas pantang camtu kat sebuah pusat asuhan kt Putrajaya...agak femes la pusat tu..tp yg sadisnye perangai pengasuh kat situ la..

Mama tu bayor daftar dah la mahal...last2 dpt la antar 4 ari aje..mama tu benti anta dah..tp takat 4 ari pon owner tu kemain tak tau malu mintak duit ratus2..kalo aku jadik mama tu pon aku tak sanggup anta..baby di biar kelaparan..alasannye baby taknak nyusu walhal ko pegi panaskan susu EBM tu tahap didih pastu ko sua kat baby...tak ke melecur lidah mulut? Zat rosak toksah cakapla...

Konon marah kat mama tu kan...ari last tu, masa mama tu nk check poopoo...sekali jumpa sarung tgn yg sengaja diletak dlm diaper..saje je kan perangai? Nak lebih cilakak...siap tulis belakang diaper tu "Farid Pig" ...pig ok? pig? **nama Farid tu contoh..aku tak ingat nama baby...

Sbb tu la nowadays ni ramai new parent jadik takut...aku lepas beranak pon jadik susah hati...dapat ke tak carik nanny yg baik...risau aje dpt nanny yg haram jadah cam yg kantoi kat news...yg tak kantoi tak tau laaaa...

Tapi Alhamdulillah...dipertemukan dgn Mama Liza..org senegeri...yg setakat ke hari ni elok aje menjaga Zarif...

Ape pengasuh2 yg hati busuk ni taktau ke...kalo derang jaga anak org elok2..bkn takat imbuhan gaji atau dpt duit extra...malahana dpt pahala lagi..sbb ko dah tlg didik anak org kan..mcm cikgu...even korg bkn cikgu...tp korg la yg hadap budak2 ni waktu siang...ajar ape ptt..tegah ape ptt..

Sakit jantung!

Monday, 3 November 2014

JJCM Punye Penangan...Akan Tetapiiiiiii....

Kejadian berlaku ari Jumaat lps..tanggal 31 Oct 2014.
Geng JDT sume dtg sbb Sabtu soknye tu..adalah perlawanan ahir Piala Msia antara JDT menentang Pahang..ok bukan ni tujuannye..yg beno adalah nak mengantor si adik Nyamuk ke Kl bersempena dia nk mula kja Senin nanti..

JDT kalah penalty ngn Phg..5-3 eh? Adatla bola..yg mng dpt piala..yg kalah dpt tgk piala aje..

Ok berbalik pd ari Jumaat tu..geng JDT naik JDY dah sampai Melaka..tlg fetch Zarif while aku fetch bang Z..lokasi pertemuan atas permintaan Mama..dek pengaruh JJCM...mau mkn di R***I J*** A***.

Tau sgt kedai ni..mmg lalu lalang selalu..sbb nk g Melaka Central msti lalu punye..tp xtau knp...kitorg laki bini xde feeling nk mencuba..takat masuk Giant sebelah tu rajinla..sbb Giant ada iklan beli sayur RM3 satu beg penuh..

Sampai kedai ni..geng JDT lom smpi sbb mak Beruang terbabas..menda la Beruang oiii...jln ni pon babas...

  • carik sign JJCM...ok ada gantung..so betul! Ok bang tarik meja 2 yer..
  • ayam golek byk2 yg ayah ckp..ok jumpa! Seekor RM20.
  • main menu roti john..eh terbgtau muahaha..
Yg diorder pon sampai..biar pon lambat kemain..maybe penangan JJCM sampai x menang tgn kot? Even customer x ramai..

Ayam golek...roti john...nasi goreng kampong...nasi goreng biasa...air-airan.

Oleh sbb review JJCM kemain gempak...kita pon try main menu dululaaaaa....sampai lupa snap gambo...gelojoh kan? Haha..

Taktau la..memang tak serasi ke..atau aku ni dah diperkenalkan ngn roti john jenama lain mase duduk utara dulu..yg rekabentuknye kemain lagi..rase pon wow..atau tekak aku mengada2..atau aku yg dah awal2 bias sbb slalu tegur kedai ni takde org..(byk lak atau dia kan?)..yg pasti perasaan nikmat tu takdek..yilek...belum lagi tgk sos yg cair tapi ada bubuh sehiris timun...bila cicah roti, sos tak lekat pon...alamak..terus fail! Sedih ok..aku yg sedih..owner kedai rilek je haha...

Bile tny feedback kat Mama, Ayah, Beruang, Nyamuk, Bang Z ngn Zarif..sume sependapat..rase adalah biasa2 aje..presentation pon tidak le memberangsangkan spt dlm tv. Order 2 ketul je, tp jenuh nak suruh perabis..dia tolak dia..dia tolak dia..mmmm..

Pendapat aku, sbb tajuk kedai adalah main menu, sewajarnya main menu ko tu harusla selazat habis..sampai terbawak2 dlm mimpi..silap aribulan, besok dtg nk repeat lagi..nasihat aku..mungkin owner kedai patut menambahbaikkan dan mengimprovasi menu utama dia..lagi2 sejak dah femes masuk tv ni..(kemain nasihat ok). At least bagi ada rasa laaaa...takde la aku sedih mkn...

Mungkin sbb tu kedai ni kelihatan 'sejuk' aje tiap kali aku lalu..org dtg sekali je lah...nak dtg lagi...tak kot?

Walau pon main menu gagal, ayam golek jadi penyelamat keadaan...geng2 nasi goreng 4 pinggan pon lazat...yg ni aku x tipu...enak cam kedai2 nasi goreng yg lain..seb baik sedap!!..ke tajuk kedai kasik tuka? Kedai Goreng2 Panas2...haaa baru betul.

Nmpk tak?...camne kuasa JJCM ni? Seangkatan aku bwk nk test power..sampai terkeluar persoalan..JJM ni mmg ikhlas ke review dia macam mase season 1 & 2 dulu..ke berlakon yo-yo-or je ckp sedap..."rs manis yg cukup...masin yg cukup...cukup rencah..cukup pedas..kalo penonton nak tau..arrr kna la cuba sendiri"

Dah cuba pon...

**maybe review JJCM yg lain mmg sempoi...tp 1st time kitorg nk mencuba...alamakkk fail..korg tau tak feeling dia???
** dah jom pekena coconut shake bt berendam...kompom sempoi...nasi lemak bungkus pon sgt lazat tak terperi...nanti aku share ehh..(hoh! perasannya nk jd tukang review)