Monday, 3 August 2015

Makan2 Raya 2015

Rabu malam lepas (13 Syawal 1436), kudrat dan kerajinan tu ada secara tiba2. Aku pon buat la acara makan-makan kecilan sempena ada orang teringin nak datang rumah. Alang2 aku jemput sekali kwn2 kat opis terus. 

Tak ambik cuti pon tapi dengan kudrat yg ciput ni...zass zass shopping barang makan lepas kerja...zass zasss lagi...aku tumis masak masa lunch break. Hahaha...sila jangan tiru perangai tak semengah ni yer. Berkerja la anda dengan bersungguhnya yer. Barang rencah, goreng2, kopek2..semua dah buat malam sebelum tido. Sebelum subuh menumis sambal dulu. Bang Z kena kerahan tenaga kemas rumah.

Dia punya perasaan tu macam kan ko nak sambut menantu pulak. Bunyik blender pagi petang siang malam. Aku risau je jiran aku dengar. Mesti diorang duk kata...jadahnya rajin memblender siang malam...ko blender ape yg tak habes2 ntah?

Walhal masak lodeh dengan soto ayam je ponnnnn...dia punya memekak tu kalah caterer. Haha.



Ni mangsa tetamu yg paling awal sampai. Elok beno lah tu. Sampai2 patut aku jamu air dulu. Ni tak...dudukla tetamu dekat dapur aku...tolong potong ketupat segera dengan kopek/hiris jambu batu. Haha. Sian..sape suruh datang awal..dengan aku berlendir pakai baju pergi opis lagi. Tima kasih yer Farah ngan Ekin tolong itu ini..


Oleh sebab paling awal dtg, maka dapatla berposing sakan.
Dan tuan umah sempat tukor kostume.
Lepas Ekin/Farah balik, elok lepas maghrib tak lama tu, datangla batch kedua. Wani n housemate serta Cik Fatin. Lepas tu...ko jgn ckpla nak ada adegan bergambor2 yer..memang tak sempat...pok pek pok pek...rumah dah penuh...refill lauk...anak melalak...anak tetamu di mana2...aku ni kejap keluar masuk bilik...kejap terkurang seringgit..masuk lagi...amek duit...

Yg ni je lah pictures sempat snap sebelum fon flat. Snap yer...takde susun atur ikut tinggi semua takde.

Amanda..berjaya buat Zarif melalak.
Kahkah..skill tarik rambut ni penting..miahaha.

Wani ngn housemate.
Nama pon snap, maka tiada senyuman di situ.
Pandai kan anak aku pilih awek? 
Nak yg darah manis aje..
Wani on the phone ngn Ain..tunjuk arah.

Dgn Mun..laki ko nmpk sipi2 je..salah photographer.


Mama Liza dan jiran tetangga. 
Gila kerek Zarif takmo ngn Mama dia ehh.
Gambar ala2 seram..tapi nmpk x? Pandai kan dia pilih?
Elok dpt snap bape keping...terus la mati fon aku. Dpt charge balik tapi memang lupa dah nak bergambor balik. Ramai je yg takde dlm pic. 

Bhn bukti yg takde: Mommy Amanda, family Ain dan family Amy. Jiran kiri kanan..mak aihh..

Sekali gambor makanan pon langsung takde kan?? Ni je ada...post open house..baki buat breakfast..soto ahyammm..gambo lodeh hai mak lodehhh...tadek..


Tukang kemas macam biasa la kan...orang susun dia punggah..
orang susun dia punggah.

Terima kasih daun keladi utk semua geng yg sudi dtg...ada kesempatan, kita gather lagi. Salam Aidilfitri, maaf zahir batin.

Ni...ada bukti tinggalan sejarah ni. Cinderella mana punya? Ke bakal menantu aku yg punya ni? Hahaha...bakal besan, sila tuntut yer..



4 comments:

  1. weii hang buat open house tak hajak aku pong.. majuk 2 jam la macam ni.. huaaaa

    ReplyDelete
  2. jgnla majuk wei...ni aku lps kan geng opis ngn jiran pengasuh Zarif...ada rezeki aku masak lain...aku tggu buah Melaka ko yg tak masak tu ehehehhe....

    ok ko tggl sejam je lagi nak majuk...muahahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe la , aku gurau je.. Weiii aku dah terror masak kuih buah melaka tau... jgn main2 Faizal Ismail pun aku masakkan tau.. lglah tuk ko..no hal la... kikiki :P

      Aku tak majuk dah la..gurau2 je..hehehe :P

      Delete
  3. ala aku tau ko memang memain aje...
    wei siyes wei..ttibe lapaq buah melaka pulak wei...alahaiii...

    ReplyDelete